Zullen we héél erg alsjeblieft niet gaan beginnen met AI-verklaringen op je website?


Kennelijk zat er iets in het water, want afgelopen week zag ik het óveral: de AI verklaring. Ik snap dat mensen iets willen doen en dat de privacyverklaring een prettig en bekend iets is, maar ik wil dit graag per direct de kop indrukken want het hoeft niet van de Act, is niet interessant voor je bezoekers en voegt nul toe aan wat je wél moet doen. Dus nee.

De AI verklaring is bedoeld als analogie met de privacyverklaring. De diverse varianten die ik heb gezien, benoemen ook keurig onderwerpen die je in de AI Act langs ziet komen: waarom gebruiken we AI, welke beveiliging hebben we hierop, hoe kun je klagen of recht van uitleg krijgen (art. 86 AIA) en vele mooie woorden over het nastreven van afwezigheid van bias.

Moet dit van de AI Act? Welnee. Er staan geen informatieplichten in naar gebruikers of betrokkenen (“affected persons”). Je moet transparant zijn dát je met een AI te maken hebt (art. 50) en als een AI een beslissing neemt heb je recht op uitleg (art. 86), en dat is het wel zo’n beetje. Voor de rest gaat de AI Act er van uit dat je AI gewoon netjes werkt; dat hoef je niet te verklaren want als ie dat niet doet (bv. vanwege bias) dan mag het ding de markt niet op.

Eigenlijk was de privacyverklaring zelf ook altijd al een slecht idee. En nee, die moest niet van de AVG en ook niet van de Wbp. Je moest informatie verstrekken over wat je verzamelt en wat je ermee doet, maar dat hoefde zeer zeker niet als een dik boekwerk.

Die specifieke praktijk komt uit de VS: de FTC had ooit geoordeeld dat het een oneerlijke handelspraktijk is als je niet expliciet uitlegt wat voor persoonlijke informatie je verzamelt en waarom. En in de VS is een dik onleesbaar boekwerk neerplempen een geaccepteerde praktijk – jij als consument moet maar goed lezen en anders ben je gewoon de pineut.

(Wat er wél moet onder de AI Act lees je in mijn nieuwe boek The Annotated AI Act, pre-order is nu al mogelijk.)

Arnoud

 

 https://blog.iusmentis.com/2024/05/07/zullen-we-heel-erg-alsjeblieft-niet-gaan-beginnen-met-ai-verklaringen-op-je-website/