Zit je vast aan een contract als je :thumbs-up: zegt in tegen een aanbod?


Een Saskatchewanse boer moet $61.000 betalen onder een overeenkomst, die hij was aangegaan door de duim-omhoog smiley te sturen in een appconversatie. Dat las ik bij de BBC (dank, tipgever). De agrarisch ondernemer had gesteld slechts een ontvangstbevestiging te hebben willen geven.

De feitelijke achtergrond:

The matter came to court after Mr Achter failed to deliver 86 tonnes of flax that grain buyer Kent Mickleborough was looking to purchase in 2021, prompting Mr Mickleborough to take legal action.

Als ik meen 86 ton vlas te mogen leveren en daarvoor betaald te krijgen, dan stap ik ook wel naar de rechter. Traditioneel laat je dan een ondertekend stuk papier zien, maar juridisch hoeft dat natuurlijk niet: een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding, wat op iedere manier kan gebeuren. Ook in Canada.

He then texted the farmer a draft of a contract, writing “please confirm flax contract”. Mr Achter responded with a “thumbs-up” emoji, but did not deliver the flax by the date specified.

De vraag is dan natuurlijk: ben je akkoord gegaan door zo’n emoticon (smiley, voor oude mensen) te sturen. Oftewel, wat betekent het als je dat symbool stuurt?

Uit een informele poll (n=1) haal ik dat het gewoonlijk betekent “prima, ja, oké, top, mooi, leuk”. De rechter pakte er een woordenboek bij:

[The judge] leaned on a Dictionary.com definition of the emoji, which states that “it is used to express assent, approval or encouragement in digital communications”.

En ja, wie zijn instemming stuurt op een aanbod die zit daaraan vast.

De agrariër had zelf aangegeven niet meer te willen zeggen dan “bedankt, ik heb het ontvangen en ga het nu doornemen”. Ik ken geen emoticon om specifiek die gemoedstoestand aan te geven (maar houd me aanbevolen).

Natuurlijk kun je dan ook de ? gebruiken, alleen creëer je dan onduidelijkheid bij de wederpartij. En die wordt dan in jouw nadeel uitgelegd: het gaat erom hoe die je mededeling redelijkerwijs mag opvatten gezien de omstandigheden, en niet wat jij in je hoofd bedoeld had toen je de mededeling deed.

Arnoudhttps://blog.iusmentis.com/2023/07/31/zit-je-vast-aan-een-contract-als-je-thumbs-up-zegt-in-tegen-een-aanbod/