Ziggo lijkt sommige klanten met een particulier abonnement automatisch om te zetten naar een zakelijk abonnement, gebaseerd op Kamer van Koophandelnummers die klanten hebben opgegeven. Dat meldde Tweakers woensdag. “[W]e zien in uw klantgegevens dat u een KvK-nummer heeft. Grote kans dat u uw Ziggo-diensten zakelijk gebruikt. Daarom registreren we u vanaf juni als zakelijke klant”. Wat niet iedere klant even servicegericht vond, dus ik kreeg veelvuldig de vraag: mag dat?
Het is verre van netjes om zo onaangekondigd meteen door te pakken en mensen over te zetten naar een ander aanbod, dat zeg ik er meteen bij. Maar of het juridisch ook rammelt, dat is een veel lastiger discussie. (Juridisch en ethiek zouden meer met elkaar te maken moeten hebben.) De kern is of deze overeenkomsten consumenten- dan wel zakelijke contracten zijn.
In het Gruber-arrest bepaalde het Hof van Justitie dat een ‘gemengde’ overeenkomst eigenlijk niet kan: je bent óf zakelijk óf als consument aan het contracteren, ook al heeft je overeenkomst trekken van beiden of ook al profiteer je met beide petten op. Gruber had dakpannen gekocht waarmee zowel het dak van zijn woning als zijn bedrijfsgebouw gedekt moesten worden (zo’n boerderij die in één gebouw beide functies verenigt), en nadat de geleverde pannen tegenvielen, beriep hij zich op consumentenrecht als bescherming. De leverancier zei natuurlijk dat Gruber als ondernemer had gekocht, waardoor andere regels zouden gelden.
Het Hof concludeert kort gezegd dat als je overeenkomst ook maar een deel zakelijk is, hij helemaal als zakelijke overeenkomst wordt aangemerkt. Pas als het zakelijk gebruik “onbetekenend” is, mag je toch nog spreken van een consumentenovereenkomst. En let wel: als jij stelt dat je een consumentenovereenkomst hebt, dan moet jij bewijzen dat je consument bent – oftewel dus dat eventueel zakelijk gebruik onbetekenend weinig gaat zijn.
Onduidelijk is vooralsnog hoe Ziggo de ondernemers-op-privé-abo op het spoort is gekomen: ik dacht eerst dat ze adressen uit de KVK hadden gematcht – “op uw adres staat een bedrijf ingeschreven, dat zult u wel zijn dus u gaat over”. Maar ik lees vooral dat men KVK nummers vraagt bij inschrijving en dan nu dus eindelijk eens zegt “maar dan bent u dus ondernemer, als u dat invult bij uw abonnementsaanvraag”. Ik moet zeggen dat ik die laatste conclusie iets redelijker vind dan de eerste. Je kunt prima huisgenoten hebben met een onderneming, of als bestuurslid van een stichting bij de KVK vermeld staan met je privéadres. Dat maakt je natuurlijk nog geen ondernemer.
Kan het juridisch? Natuurlijk staat nergens in de consumentenvoorwaarden “bent u ondernemer, dan zetten we u over zodra we het merken”. Maar wat er wel staat, is dat zo’n consumentencontract alleen is voor de klant die als consument contracteert. Voor mij zou de formele route dus zijn dat de zakelijke klant die een privéabonnement neemt, zich niet aan de voorwaarden houdt en dus uit het contract gezet mag worden. Of althans: dat aangezegd mag krijgen, waarna hij bewijs gaat leveren dat de internetdienst privé is en niet zakelijk.
Hoe je dat doet, hangt nogal af van de aard van je bedrijf. Ben je zelfstandig metselaar, dan denk ik dat je zakelijk gebruik inderdaad zeer onbetekenend zal zijn – offertewerk en de boekhouder mailen, zeg maar. Een zelfstandig jurist of programmeur die vanuit huis werkt, daar lijkt het verhaal me een heel stuk lastiger. En ik ken weinig ondernemers met aparte vlans voor het zakelijk en privé gebruik van het netwerk, laat staan met logs die duidelijk de conclusie “onbetekenend” kunnen laten zien. Dus juridisch is hier weinig van te maken.
Arnoud