Word Certified Cybersecurity Compliance Officer (CCCO®)


De NIS2, CER, DORA en de AI Act zijn Europese verordeningen en richtlijnen die onderdeel zijn van Europa’s cybersecurity strategie die moeten helpen om lidstaten, organisaties en particulieren cyberweerbaar(der) te maken. Maar wat moet je als organisatie nou doen om cyberweerbaar(der) te worden en hoe maak je de vertaalslag van gecompliceerde wetgeving naar de praktijk? Als bestuurder, (bedrijfs)jurist, notaris, functionaris gegevensbescherming, (C)ISO, risk/compliance officer, IT manager en IT beheerder krijg je hier mee te maken. Om ondersteuning te bieden bij de vertaalslag van wetgeving naar de praktijk, hebben wij de opleiding tot Certified Cybersecurity Compliance Officer (CCCO®) ontwikkeld. In augustus/ september start de eerste opleidingsronde.

Waarom deelnemen?

Onder andere de DORA, AI Act, NIS2 en CER gaan uit van een risicogebaseerde aanpak en stellen allemaal strenge regels en compliance eisen vanuit een informatiebeveiligings- en cybersecurityperspectief. Of je nu een bestuurder bent die de toepassing van maatregelen moet overzien en vaststelt, adviseert aan bestuurders welke maatregelen nodig zijn om aan deze regels te voldoen, of de IT-manager bent die de maatregelen moet uitvoeren: ook jij krijgt te maken met deze regels, of in ieder geval een gedeelte hiervan.

Deze opleiding is speciaal ontworpen om verschillende functies binnen een bedrijf of organisatie bij elkaar te brengen en te voorzien van belangrijke inzichten en praktische handvatten om:

 • een diepgaand begrip te krijgen van de juridische en compliancy uitdagingen op het gebied van informatiebeveiliging en cybersecurity;
 • een begrip te krijgen van wet- en regelgeving omtrent informatiebeveiliging en cybersecurity (zoals de NIS2, AI Act, CER) evenals hun onderliggende samenhang en hoe normen en standaarden (zoals de ISO 27001) zich ertoe verhouden;
 • in de praktijk compliancy met wet- en regelgeving omtrent informatiebeveiliging en cybersecurity te waarborgen.

Voor wie is de opleiding?

In een wereld die steeds digitaler wordt en waarin de technologie steeds weer evolueert, is het belangrijk om proactief te blijven en kennis continu bij te schaven. Deze opleiding biedt je de mogelijkheid om:

 • te leren van experts op het gebied van informatiebeveiliging en cybersecurity;
 • vragen te stellen en real-time antwoorden te krijgen;
 • je netwerk uit te breiden en te leren van de ervaringen van collega’s;

Deze opleiding is een must voor bestuurders, (bedrijfs)juristen, CISO’s/ ISO’s/SO’s, risk/ compliance officers, IT managers en alle anderen die betrokken zijn bij de implementatie van informatiebeveiliging en cybersecurity. Of je nu al ervaring hebt of net begint, de kennis die je opdoet is waardevol voor jouw organisatie.

Wat komt in ieder geval aan de orde?

De opleiding kent een vijftal thema’s:

 • wet- en regelgevingen op het gebied van informatiebeveiliging en cybersecurity en de samenhang met normen en standaarden;
 • risicomanagement;
 • toeleveringsketen;
 • incidentmanagement
 • bedrijfscontinuïteitsmanagement

Tijdens een e-learning leer je aan de hand van webinars, leesmateriaal en opdrachten op een gestructureeerde manier de inhoud van o.a. de DORA, NIS2, CER en de AI Act, hoe deze wet- en regelgevingen van toepassing zijn en wat risicomanagement, toeleveringsketen, incidentmanagement en bedrijfsconinuïteitsmanagement zijn. In drie praktijkdagen zullen we de theorie gaan toepassen aan de hand van een casus en praktijkvoorbeelden.

Inschrijven

Wil jij leren hoe je een bijdrage kan leveren aan het compliant worden van jouw organisatie aan de wet- en regelgeving en een bijdrage leveren aan het cyberweerbaarder maken van jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de opleiding Certified Cybersecurity Compliance Officer (CCCO®). De e-learning komt in augustus online en de eerste praktijkdag is op 11 september.https://www.ictrecht.nl/blog/word-certified-cybersecurity-compliance-officer-ccco