Wat te doen bij boze ouders die e-mails en mogelijk andere gegevens online zetten?


“Wat te doen bij boze ouders die e-mails en mogelijk andere gegevens online zetten?”, vroeg iemand bij Security.nl. Het betrof een ietwat complex verhaal:

Mijn moeder werkt bij een kinderopvang als planner waar ze met veel gefrustreerde ouders te maken krijgt. Er zijn tekorten, ouders horen vaak dat er geen plek is en de gratis kinderopvang plannen zijn ook de ijskast in geschoven. Mijn moeder krijgt een hoop over haar heen, zo ook digitaal. De ouders hebben verschillende facebookgroepen waarin regelmatig alle problemen die ouders ervaren met de kinderopvang worden besproken. De sfeer in die facebookgroepen is nog relatief goed, het is meer het delen van problemen en zoeken naar oplossingen dan dat er grote frustratie of boosheid heerst.

Punt is wel dat de ouders regelmatig printscreens van e-mails in de facebookgroep zetten. Dat geeft wel een signaal dat die groepsdeelnemers niet zo voorzichtig zijn met privacy; een boze ouder zo zomaar de contactgegevens van een leidster (uit de mail) erbij kunnen zetten, of zelf kunnen delen waar iemand woont of wat dan ook waar je niet op zit te wachten. De vraag natuurlijk, is daar wat aan te doen?

Dit is geen onderwerp dat je direct heel juridisch wilt insteken. Het begint bij bewustwording, mensen erop wijzen dat ook de werknemers hun privacy hebben en proberen de ouders mee te krijgen in wat voorzichtiger handelen. Je kunt dit ook in zeg het reglement of het contract voor de opvang terug laten komen, met dan als uiterste consequentie dat het contract opgezegd wordt bij wangedrag, maar dat moet echt een noodmaatregel zijn.

Ook bij het kdv kan men maatregelen nemen. Het blijft een discussie hoe ver je moet gaan, maar bijvoorbeeld alleen voornamen van de medewerkers publiceren en communiceren vanuit de directie of een functioneel mailadres lijkt me wel logisch. Werknemers in deze sector opdragen via hun privételefoon updates te whatsappen naar ouders zou ik omgekeerd echt niet door de beugel vinden kunnen.

Arnoudhttps://blog.iusmentis.com/2023/06/13/wat-te-doen-bij-boze-ouders-die-e-mails-en-mogelijk-andere-gegevens-online-zetten/