Wat is winst uit een onderneming


Als ondernemer is het natuurlijk ontzettend belangrijk om te weten hoeveel omzet je draait. Wat nog belangrijker is, is wat de winst is uit je onderneming. Want een hoge omzet is leuk, maar wanneer de daadwerkelijke winst aan de lage kant is, dan ben je natuurlijk financieel allesbehalve gezond. Toch zien we dat zowel startende ondernemers, als ondernemer die al een aantal jaren meelopen, niet altijd heel helder hebben wat nu precies de winst uit hun onderneming is. Daarom leggen wij je stap voor stap uit hoe je dit relatief eenvoudig kunt berekenen, waarom het zo belangrijk is om helder te hebben en wat je kunt met deze cijfers.

Wat is winst?

Heel eenvoudig gezegd, is ‘winst’ hetgeen dat je overhoudt nadat alle kosten van de omzet af zijn. Daarbij is het wel goed te weten dat we zowel een bruto als netto winst hebben. Het verschil zit hem in de te betalen belastingen en allerlei regelingen waar je gebruik van kunt maken. Hoe dit precies zit, leggen we je uit:

Bruto winst

Bruto winst verwijst naar het bedrag dat overblijft nadat je alle directe kosten hebt afgetrokken van de totale omzet. Dit omvat vaak de kosten van grondstoffen, productie- en arbeidskosten. Met andere woorden, het is de winst die je behaalt voordat je rekening houdt met de indirecte kosten en belastingen. Het berekenen van je brutowinst kan je helpen bij het beoordelen van de efficiëntie van jouw bedrijfsactiviteiten. Hoe hoger de brutowinstmarge, hoe meer winst je maakt. Dit klinkt logisch, maar is het dus niet voor iedereen.

Netto winst

Netto winst daarentegen omvat ook alle indirecte kosten, zoals administratiekosten, marketinguitgaven, huur en belastingen. Het is de uiteindelijke winst die overblijft na aftrek van alle kosten van je omzet. Het kennen van je netto winst is cruciaal bij het nemen van belangrijke zakelijke beslissingen. Het geeft je inzicht in de totale winstgevendheid van jouw bedrijf en helpt je bij het plannen van toekomstige investeringen en groei.

Hoe bereken je de winst uit je onderneming?

Nu je weet wat winst precies is en wat het verschil is tussen bruto en netto winst, is het tijd om een aantal voorbeelden te geven, zodat je dit ook zelf gemakkelijk kunt berekenen.

Stel dat jij een product hebt dat je inkoop 45 euro kost en deze verkoop je voor 90 euro. Dan is je bruto winst op dit product 45 euro. Om de netto winst te kunnen berekenen, is het belangrijk te weten wat de overige kosten zijn. Stel dat dit bij elkaar 15 euro is, dan is je bruto winst 45 euro per verkocht product, maar is dit netto 30 euro. Zie je het verschil? Het is dus uiteindelijk wel belangrijk dat je weet wat je netto winst is. Op het moment dat het verschil tussen deze beiden ontzettend groot is, dan is het wel belangrijk uit te zoeken hoe dit precies kan. De kans dat de overige kosten, ook wel ‘overhead’, te hoog zijn.

Wat is nu de winst uit een onderneming?

Als we het hebben over de winst uit een onderneming, dan hebben we het over de netto winst die je als zzp’er of bedrijf maakt en waarover je dus belasting moet betalen. Op het moment dat je een eenmanszaak hebt, is dit dan ook het bedrag dat je opgeeft bij het doen van de inkomstenbelasting.

Waar je natuurlijk nog wel even rekening mee moet  houden, is met alle fiscale voordelen die je als starter hebt. Zo heb je recht op ondernemersaftrek, startersaftrek, MKB winstvrijstelling en nog veel meer. Belangrijk is alleen wel dat je kijkt of je aan de voorwaarden voldoet. Deze kun je vinden op de website van de belastingdienst. Het bedrag dat daarna uiteindelijk overblijft, is het bedrag waarover je belasting moet betalen. Zo kun je dus zien dat er wel degelijk verschil zit tussen je brutowinst, nettowinst en uiteindelijke winst voor de belastingdienst.

Belangrijke extra tips; verschil tussen winst en omzet

We hebben het er al even over gehad, maar wat belangrijk is om te weten, is dat je omzet absoluut geen winst is. Sterker nog, als je dit denkt, dan is het misschien verstandiger om nog even te wachten met je eigen onderneming. Om er toch voor te zorgen dat dit verschil voor eens en altijd duidelijk is, leggen we het je graag goed uit. De omzet die je als ondernemer maakt, is alles wat je verkoopt over een bepaalde periode. Dat zegt dus nog helemaal niets over de winst. Stel dat je product A 100 keer hebt verkocht en dit product verkoop je voor 50 euro, dan heb je 5.000 euro omzet gedraaid. Dat klinkt natuurlijk ontzettend goed! 

Deze 5.000 euro is dan je omzet. Van deze omzet moet je allereerst je inkoop, de BTW en vervolgens nog allerlei andere extra kosten halen. Stel dat je het product voor 25 euro inkoopt en alle overige kosten zijn 10 euro, dan is het bedrag dat je dan overhoudt, je bruto winst. Vervolgens gaan hier nog allerlei andere kosten af, zoals huur, belastingen etc. wat uiteindelijk zorgt voor de nettowinst. Kortom, een serieus verschil dus!https://www.ondernemersblog.nl/blog/wat-is-winst-uit-een-onderneming/