Zelfstandige, freelancer en Zzp’er. Termen die je vaker voorbij ziet komen of horen, maar wat is nu eigenlijk een freelancer? En wat is het verschil tussen een freelancer, een zelfstandige en een Zzp’er? En wanneer kun je freelancer worden of is het slim om als zelfstandige aan de slag te gaan? In onze blog vertellen we meer over wat een freelancer is en wat erbij komt kijken als je zelfstandige wordt.
De term freelancen
Freelancen is een term die betrekking heeft op freelancers, Zzp’ers en zelfstandigen. Het houdt in dat je voor verschillende opdrachtgevers werkt. Soms tegelijkertijd. Als freelancer heb je een expertise in een bepaald vakgebied en opdrachtgevers huren je in voor een project of een aantal uren per week om van jouw expertise gebruik te kunnen maken. De uren die je maakt kun je factureren aan je opdrachtgever. Dat kan een fixed fee zijn die je samen met de opdrachtgever overeenkomt, maar je kunt ook een uurtarief hanteren. Een voordeel van freelancen is dat je zelf bepaalt voor wie je werkt en hoe lang je voor die persoon of organisatie werkt.
Het verschil tussen freelancer, Zzp’er en zelfstandige
Er zit geen verschil tussen een freelancer, Zzp’er en zelfstandige. Je werkt op basis van een tarief en voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld wanneer je als interim-deskundige aan de slag gaat. Vaak zijn dat projecten die enkele weken tot maanden duren en daarna kun je door met een volgende opdracht. Content marketeers kunnen bijvoorbeeld meerdere klanten tegelijkertijd bedienen en hun expertise aanwenden om bijvoorbeeld een bedrijf te helpen bij het uitrollen van marketingcampagnes. Als freelancer, Zzp’er en zelfstandige ben je niet in loondienst en je hebt geen arbeidsovereenkomst met je opdrachtgever Je hebt een samenwerking op basis van opdrachtgever en freelancer die je vaak met een modelovereenkomst van de Belastingdienst moet bekrachtigen. De opdrachtgever houdt ook geen loonheffing in, want die betaal je zelf jaarlijks bij je aangifte van de inkomstenbelasting.
Voor- en nadelen van freelancen
Ruim een procent van de Nederlanders zijn freelancers en Zzp’ers en steeds meer mensen besluiten om als freelancer aan de slag te gaan. Je hebt namelijk meer vrijheid in keuzes wanneer en voor wie je werkt en je kunt een hoger uurtarief verdienen dan wanneer je in loondienst bent. De nadelen zijn dat je zelf je opdrachtgevers moet werven, zelf de administratie moet regelen en ook zelf een pensioen moet opbouwen. Je moet ook rekening houden met verzekeringen die je nodig hebt wanneer je als zelfstandige aan de slag gaat. Dat zijn kosten die aardig in de papieren lopen. Houd er ook rekening mee dat ongeveer 40% tot 50% van je inkomsten gereserveerd moet worden voor de inkomstenbelasting.
Wanneer wordt je freelancer?
Je wordt freelancer als je niet meer in loondienst wilt werken, meer vrijheid wilt hebben in wanneer en voor wie je werkt en meer wilt verdienen. Het is verstandig om een goed plan van aanpak te schrijven over wat je als freelancer wilt bereiken en waar je over een aantal jaren wilt zijn. Misschien heb je wel de ambities om een bedrijf op te bouwen en uiteindelijk personeel in dienst te nemen of je wilt een belangrijke functie in de maatschappij vervullen. Dat kunnen ook goede redenen zijn om als ZZP’er te starten. Je wordt geen freelancer als je niet bestendig bent tegen onzekerheid, want als freelancer kun je op het gebied van inkomsten zowel fantastische als zeer slechte maanden hebben. Je bent namelijk afhankelijk van de opdrachten die je krijgt en uitvoert. Ook als je stress krijgt van blauwe enveloppen, hoge aanslagen vanuit de belastingdienst en peperdure premies voor de benodigde verzekeringen, is het misschien niet slim om als freelancer te beginnen.