Voordelen eenmanszaak t.o.v. bv – Ondernemersblog.nl


Een belangrijke beslissing die je moet maken bij het starten van een eigen bedrijf, is de keuze tussen een eenmanszaak, VOF en een besloten vennootschap (bv). Alle drie de rechtsvormen hebben hun eigen voordelen en nadelen, maar in dit artikel zullen we ons richten op de voordelen van een eenmanszaak ten opzichte van een bv. Dus of je nu een ambitieuze ondernemer bent of gewoon een passie hebt voor het ondernemerschap, het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet waarom een eenmanszaak in eerste instantie een veel betere keuze is dan om direct een BV op te richten. Natuurlijk is het heel goed mogelijk dat je in een later stadium alsnog naar een BV gaat, maar dat is pas aan de orde op het moment dat je serieus geld gaat verdienen.

Flexibiliteit en eenvoud

Een van de grootste voordelen van een eenmanszaak is de flexibiliteit die het biedt. Als eigenaar van een eenmanszaak heb jij volledige controle over je bedrijf en kun je snel beslissingen nemen zonder dat je hoeft te overleggen met andere aandeelhouders of bestuursleden. Dit geeft je de vrijheid om je bedrijf op jouw manier te runnen en snel in te spelen op veranderingen in de markt. Daarnaast zijn de oprichtingskosten van een eenmanszaak relatief laag en zijn er minder wettelijke verplichtingen waaraan je moet voldoen. Dit maakt het starten en runnen van een eenmanszaak eenvoudig en toegankelijk. Het enige wat je nodig hebt, is een naam en een afspraak bij de Kamer van Koophandel. Je hoeft zoals bij het oprichten van een BV niet naar een notaris, wat je een hoop tijd en geld scheelt.

Fiscale voordelen

Een ander belangrijk voordeel van een eenmanszaak is de mogelijkheid om te profiteren van fiscale voordelen. Als eigenaar van een eenmanszaak kun je gebruik maken van verschillende fiscale regelingen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Deze regelingen stellen je in staat om een deel van je winst belastingvrij te houden, waardoor je meer financiële ruimte hebt om in je bedrijf te investeren of simpelweg uit te betalen als ‘salaris’. Daarnaast kun je als eenmanszaak ook gebruik maken van andere fiscale voordelen, zoals de kleineondernemersregeling en de mogelijkheid om bepaalde kosten af te trekken van je belastbaar inkomen. Vooral wanneer je nog relatief weinig omzet draait, is het dus veel verstandiger om te beginnen als eenmanszaak, dan dat je een BV opricht.

Persoonlijke aansprakelijkheid

Wat ook belangrijk is om rekening mee te houden bij het kiezen tussen een eenmanszaak en een bv, is de mate van aansprakelijkheid. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je namelijk persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden of verliezen van je bedrijf. Dit betekent dat je met je privévermogen verantwoordelijk bent voor zakelijke schulden. Hoewel dit in eerste instantie misschien als een nadeel klinkt, kan het ook een voordeel zijn. Doordat je persoonlijk aansprakelijk bent, ben je namelijk niet gebonden aan alle wettelijke regels en verplichtingen die gelden voor een bv. Dit geeft je meer vrijheid en flexibiliteit om je bedrijf naar eigen inzicht te runnen. Overigens is het tegenwoordig ook als BV zo dat je in bepaalde gevallen ook privé aansprakelijk gesteld kunt worden.

Hoe maak je de juiste keuze?

Bij het maken van de keuze tussen een eenmanszaak en een bv is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke situatie en doelstellingen. Een eenmanszaak kan bijvoorbeeld ideaal zijn voor freelancers, zzp’ers of kleine ondernemers die flexibiliteit en eenvoud willen. Een BV kan daarentegen meer geschikt zijn voor grotere bedrijven met meerdere eigenaren en complexere juridische structuren. Wat we vaak zien, is dat vooral de hoogte van de omzet en ook het risico dat je loopt, de doorslag geeft of je een eenmanszaak blijft of er toch voor kiest om naar een BV te gaan.

Voordelen van een bv

Beperkte aansprakelijkheid: Met een bv ben je als eigenaar niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden en verliezen van het bedrijf. Dit biedt meer financiële bescherming voor jou als ondernemer.

Belastingvoordelen

Een bv kan gebruik maken van verschillende belastingvoordelen, zoals lagere tarieven voor de vennootschapsbelasting en mogelijkheden tot fiscale aftrekposten. Dit kan leiden tot een lagere belastingdruk voor je bedrijf.

Financieringsmogelijkheden

Als bv heb je vaak meer mogelijkheden om externe financiering aan te trekken, omdat investeerders vaak meer vertrouwen hebben in deze juridische structuur. Dit kan helpen bij het financieren van groei en uitbreiding.

Nadelen van een bv

Naast de vele voordelen, zijn er ook een aantal ‘nadelen’ die kleven aan het oprichten van een BV. Welke dat vertellen we je nu.

Administratieve verplichtingen

Een bv brengt meer administratieve verplichtingen met zich mee dan een eenmanszaak. Je moet jaarlijks een jaarrekening opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel. Ook ben je verplicht om een salaris aan jezelf uit te keren.

Hogere oprichtingskosten

Het oprichten van een bv brengt kosten met zich mee, zoals notariskosten en inschrijfkosten bij de Kamer van Koophandel. Dit kan een drempel vormen voor ondernemers die nog niet veel kapitaal hebben.



https://www.ondernemersblog.nl/blog/voordelen-eenmanszaak-t-o-v-bv/