Verschillende soorten vijverfolie: PVC en rubber vijverfolie


Als bouwexpert weet je hoe belangrijk het is om de juiste materialen te gebruiken bij het aanleggen van een vijver. Een belangrijk onderdeel van de vijver is de vijverfolie kopen. Er zijn verschillende soorten vijverfolie op de markt, maar de twee meest voorkomende soorten zijn PVC en rubber vijverfolie. In deze blog zullen we uitleggen wat de verschillen zijn tussen deze twee en welke het beste geschikt is voor welke vijver.

PVC vijverfolie is een betaalbare optie die gemakkelijk verkrijgbaar is in bouwmarkten en tuincentra. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes en kan worden geleverd op de juiste maat voor jouw vijver. PVC vijverfolie is gemakkelijk te installeren en kan worden vastgelijmd aan de randen van de vijver. Hierdoor is het minder waarschijnlijk dat er lekkages optreden. PVC vijverfolie is niet UV-bestendig en kan na verloop van tijd verkleuren en bros worden. Dit kan leiden tot scheuren en lekkages in de vijver. PVC vijverfolie is geschikt voor kleinere, ondiepe vijvers en vijverprojecten met een klein budget.

Rubber vijverfolie is duurder dan PVC

Rubber vijverfolie is duurder dan PVC vijverfolie, maar is duurzamer en heeft een langere levensduur. Het is gemaakt van synthetisch rubber en is UV-bestendig, waardoor het zijn kleur behoudt en minder snel bros wordt. Rubber vijverfolie is ideaal voor grotere, diepere vijvers en projecten waarbij duurzaamheid belangrijk is. Het is ook gemakkelijk te installeren en kan worden vastgelijmd aan de randen van de vijver, waardoor er minder kans op lekkages is. Een nadeel van rubber vijverfolie is dat het minder gemakkelijk verkrijgbaar is en dat het duurder is dan PVC vijverfolie. Bij Wildkamp vind je beide! En nog veel meer producten, zoals infiltratiekratten voor de tuin.

EPDM en HDPE

Naast PVC en rubber vijverfolie zijn er nog andere opties beschikbaar, zoals EPDM vijverfolie en HDPE vijverfolie. EPDM vijverfolie is vergelijkbaar met rubber vijverfolie, omdat het synthetisch rubber is en UV-bestendig. Het is duurder dan PVC vijverfolie, maar heeft dezelfde voordelen als rubber vijverfolie. HDPE vijverfolie is gemaakt van hoogwaardig polyethyleen en is bijzonder geschikt voor zeer grote vijvers. Het is duurder dan PVC vijverfolie, maar is duurzaam en bestand tegen UV-stralen.

Kies de juiste formaat

Het kiezen van de juiste vijverfolie is afhankelijk van de grootte, diepte en het budget van de vijver. Voor kleinere, ondiepe vijvers met een beperkt budget is PVC vijverfolie de beste keuze. Voor grotere, diepere vijvers en projecten waarbij duurzaamheid belangrijk is, is rubber vijverfolie de beste keuze. Het is belangrijk om de juiste dikte te kiezen en ervoor te zorgen dat de vijverfolie wordt geïnstalleerd volgens de instructies van de fabrikant.https://www.ondernemersblog.nl/blog/verschillende-soorten-vijverfolie-pvc-en-rubber-vijverfolie/