Veranderingen voor u (en uw kinderen) na de scheiding


De scheiding is zo goed als afgerond. Alle papieren zijn getekend, je bent verhuisd en alle spullen zijn verdeeld. Een nieuw tijdperk is aangebroken. Vergeet alleen niet dat het leven na een scheiding drastisch verandert. Als je kinderen hebt, verandert het leven niet alleen voor jou, maar ook voor hen. Hieronder zijn de meest voorkomende veranderingen na een scheiding op een rijtje gezet.

Het huishouden

Het huishouden is meestal niet het eerste waar je aan denkt na een scheiding. Maar waar je hoogstwaarschijnlijk het huishouden bijhield met zijn tweeën, moet je dit nu in je eentje gaan doen. Houd er rekening mee dat dit meer tijd kan gaan kosten dan dat je gewend bent.

Je financiële situatie kan veranderen

Na een scheiding verandert het financiële plaatje voor veel personen. Het komt namelijk regelmatig voor dat koppels het aantal werkuren verdelen over de week. De ene persoon werkt bijvoorbeeld vijf dagen in de week en de ander twee dagen. Na een scheiding is vaak te zien dat beide personen meer dagen moeten gaan werken om zelf rond te kunnen komen.

Tijd voor jezelf

Stress na de scheiding komt bij veel personen voor. Zorg er daarom voor dat je ook tijd voor jezelf inplant. Ga dagjes weg met je vrienden en/of familieleden of lees een boek. Zo voorkom je dat de stress te hoog wordt.

De eerste feestdagen na de scheiding

De eerste feestdagen na de scheiding zullen hoogstwaarschijnlijk apart aanvoelen. De kans is groot dat de schoonfamilie niet meer langskomt. Mocht je kinderen hebben, dan is de kans groot dat je een planning moet maken met je ex-partner, zodat jullie beiden de kinderen kunnen zien tijdens de feestdagen.

Beginnen aan een nieuwe relatie?

Een andere grote verandering na de scheiding is dat je weer vrijgezel bent. Zodra de scheiding is afgerond en ‘alles’ is verwerkt, beginnen velen langzamerhand weer te denken aan daten. Het zou zo kunnen zijn dat je weer behoefte hebt aan een nieuwe relatie.

Wat is het gevolg van de scheiding voor je kind(eren)?

In het geval dat jullie kinderen hebben, is het goed om te weten welk effect scheiden heeft op de kind(eren). In het geval van co-ouderschap krijgen kinderen in plaats van één woning twee woonplekken aangewezen. Hiernaast komt het ook vaak voor dat de kinderen moeten verhuizen van school.

Naast deze praktische veranderingen veranderen de emoties van een kind ook. Zo zitten zij vaak niet lekker in hun vel tijdens en na de scheiding. Ook krijgen veel kinderen last van spanningen en kunnen ze probleemgedrag gaan vertonen. Dit is het gevolg van meerdere factoren, zoals bijvoorbeeld de stress die zij aanvoelen bij de ouders. Hiernaast zijn zij natuurlijk gewend dat beide ouders er continu zijn. Zodra dit niet meer zo is, valt er voor hen een belangrijke basis weg. Ook kan het zo zijn dat zij zich alleen of in de steek gelaten voelen. Het is dan ook belangrijk om hier goed rekening mee te houden als ouder en je kinderen goed in de gaten te houden.

Kinderopvang regelen voor je kind(eren)

Misschien was kinderopvang eerder niet nodig. Paste bijvoorbeeld je schoonmoeder op de kinderen of regelde je en je ex-partner dit onderling. Het kan zo zijn dat dit na de scheiding wegvalt en dat je toch kinderopvang moet regelen. Vooral als je extra moet gaan werken is de kans groter dat je soms toch echt kinderopvang moet gaan inschakelen.

De prijs van kinderopvang kan aardig aantikken. Het gemiddelde uurtarief van kinderopvang is namelijk 8.02 euro. Als je krap bij kas zit, dan zou je kunnen kijken naar een goedkoper alternatief voor kinderopvang, zoals een oppas. In Nederland ligt het gemiddelde oppastarief namelijk rond de 6.48 euro per uur (bron: Oppassen.nl). Via een online oppas platform zoals Babysits (Oppassen.nl) kunt je gemakkelijk meerdere oppassen in je buurt vinden en inschakelen.

 https://www.juridisch.nl/scheiden-alimentatie/scheiden/veranderingen-voor-u-en-uw-kinderen-na-de-scheiding/