113 artikelen, 13 bijlagen, 180 overwegingen, verwijzingen naar 27 andere wetten: de AI Act is het meest complexe stuk wetgeving dat ik ooit heb gezien. Mijn nieuwe boek “The Annotated AI Act” verheldert en analyseert de wet in gewone taal. Je kunt nu al voorintekenen!
Op hoofdlijnen is de AI Act vast al bekend. Een risicogebaseerde regulering van AI systemen, met aparte regels voor general-purpose AI en een markeerplicht voor synthetische content. Maar de risicobenadering werkt nét even anders dan bijvoorbeeld de AVG; het gekozen model is dat van productveiligheid en conformeren aan standaarden (CE keurmerk).
Met name in de laatste maanden van 2023 is er veel gebeurd met de tekst. Er moest en zou een regulering van GPAI in komen, maar dat past niet echt bij die productveiligheidsbenadering, en de auteursrechtlobby had zich ook gemeld ondertussen. Dit leidde tot een paar marathonsessies in december, waar uiteindelijk een politiek akkoord uit kwam dat in de maanden daarna uitgewerkt werd.
(Ik ben gaan schrijven toen dat akkoord er was, en moest uiteraard alles omnummeren toen de definitieve tekst werd gedropt want toen werden artikel 29a, overweging 80z+1, het lege artikel 19 en de twee artikelen 54 en nog wat van die missers aangepast.)
De haast heeft helaas een aantal dingen laten we zeggen iets minder optimaal gestructureerd. Het is dus flink zoeken naar het juiste artikel, of de combinatie met andere artikelen. Dat is waar ik dit boek voor geschreven heb: kruisverwijzingen, contrasten en literatuur (100+ referenties) voor meer achtergrond of kritische beschouwing.
Het boek verschijnt in mei wanneer de AI Act gepubliceerd is. Maar je kunt nu al voorintekenen:
Bestel The Annotated AI Act nu!
Arnoud
https://blog.iusmentis.com/2024/04/17/the-annotated-ai-act-komt-eraan/