Stappenplan voor het oprichten van een BV


Heb jij momenteel een eenmanszaak of een VOF en sta je op het punt om deze om te zetten naar een BV? Dan snappen we heel goed dat dit best spannend kan zijn. Daarom nemen we je stap voor stap mee in dit proces en leggen we je dan ook precies uit hoe dit in de praktijk werkt. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat je wel zeker moet zijn dat het ook fiscaal aantrekkelijker is, aangezien dit niet in alle gevallen zo is. Zo is het kantelpunt vaak een netto winst van rond de 100.000 tot 120.000 euro. Het beste kun je de boekhouder of financieel adviseur raadplegen om samen te kijken of een BV de beste rechtsvorm is voor jouw bedrijf. Is dit het geval, dan lees je hier precies hoe jij een BV kunt oprichten.

Past een BV bij je?

De belangrijkste en tevens ook eerste stap, is het bepalen of een BV wel bij je past. Zo heb je, als je net begint, de keuze tussen een eenmanszaak, VOF of dus een BV. Gelukkig zijn er online voldoende tools te vinden die je middels een paar eenvoudige stappen kunnen vertellen of een BV wel of niet verstandig is. Mocht je om wat voor reden dan ook toch twijfelen, dan doe je er verstandig aan om na te vragen bij een boekhouder of accountant, zodat ze je precies kunnen vertellen hoe het in jouw specifieke situatie zit.

Wat heb je allemaal nodig?

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om een BV op te richten, dan is de volgende stap om te bepalen wat je echt nodig hebt. Zo kan het zijn dat je naast je BV ook een holding nodig hebt. Doe je dit namelijk later, dan is dit vaak veel duurder dan wanneer je dit direct doet. Je hebt namelijk te maken met de kosten voor de notaris die je dan twee keer moet betalen. Het oprichten van zowel een BV als holding binnen de BV, kan tegelijk worden geregeld en kost je dus vrijwel niets extra’s. Nu snappen we heel goed dat dit allerlei vragen bij je oproept, maar die kan de boekhouder allemaal beantwoorden voor je. Dit is namelijk per specifieke situatie verschillend.

De manier van oprichten van je BV

Het oprichten van je BV kan op verschillende manieren. De manier die we allemaal kennen, is een BV oprichten via de notaris. Dit kost je gemiddeld tussen de 1.000 en 1.200, terwijl er ook andere mogelijkheden zijn. Sterker nog, wist je namelijk dat er ook mogelijkheden zijn om gewoon achter je PC binnen een minuut of 20 je eigen BV te kunnen oprichten tegen een vaak ook veel scherpere prijs? Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je enige kennis van zaken hebt en dus ook verder geen adviezen nodig hebt. Is dit wel het geval, dan moet je rekening houden met tussen de 5 en 7 werkdagen voordat je BV volledig is opgericht.

Verdiep je in de prijzen

Wanneer je gaat zoeken naar het oprichten van een BV, dan zijn er online ontzettend veel partijen die je hier maar wat graag in zouden willen ondersteunen. Belangrijk is daarom dat je je goed verdiept in de prijzen die online te vinden zijn. Zo zien we vaak dat veel bedrijven het oprichten van een BV ontzettend voordelig aanbieden, maar uiteindelijk allerlei extra kosten rekenen op het moment dat je eenmaal met ze in zee gaat. Kijk daarom goed wat je precies krijgt voor het geld dat je betaald, zodat je straks niet veel te duur uit bent, puur omdat je niet veel verder hebt gekeken dan de eerst prijs die genoemd is.

Neem rustig de tijd

Waar het oprichten van een BV voor de een dagelijkse kost is, is het voor de ander iets compleet nieuws. Behoor jij tot deze laatste categorie, dan is het verstandig om gewoon rustig het formulier met vragen door te lezen, zodat je rustig kunt lezen wat er allemaal van je gevraagd wordt en waar je allemaal aan moet denken. Je zult namelijk verschillende nieuwe termen tegenkomen zoals statuten, doelstellingen van je BV en ook aandeelhouders. Niet om je zorgen over te maken, want een goede boekhouder helpt je hier stap voor stap doorheen.

Het volstorten van de aandelen

Wanneer je een BV hebt opgericht, is het belangrijk om de geplaatste aandelen vol te storten. Dit lijkt ingewikkeld, maar dat valt allemaal reuze mee. Zo volstaat het al om de aandelen vol te storten met een bedrag van 0,50 cent of zelfs nog minder. Doe je dit namelijk niet, dan kan het zijn dat je in de toekomst alsnog privé aansprakelijk kunt worden gesteld voor de schulden omdat de aandelen niet zijn volgestort. Het volstorten van de aandelen is niets meer dan het toekennen van een bepaalde waarde aan je BV.

Ga in gesprek met een expert

Het oprichten van een BV is een flinke stap. Daarom is het ons advies om de voor- en nadelen tegen elkaar af te zetten en in gesprek met een expert samen te kijken wat voor jou de beste samenstelling is. Zo kan het zijn dat je naast je BV ook een holding moet oprichten en misschien op een bepaalde manier je kapitaal moet inbrengen. Hoe dit in jouw specifieke geval zit, kan een boekhouder of accountant je allemaal vertellen.



https://www.ondernemersblog.nl/blog/stappenplan-voor-het-oprichten-van-een-bv/