Stappenplan voor beginnende ondernemers


Loop je al een tijdje met het idee om je eigen onderneming te starten? Dan komt er natuurlijk een hele hoop op je af. Omdat het natuurlijk wel belangrijk is om alles direct vanaf het begin goed te regelen, hebben wij een stappenplan voor beginnende ondernemers. Zo zullen er een aantal zaken zijn die een formaliteit zullen zijn, maar er zijn ook tal van zaken die je maar beter direct vanaf dag één goed geregeld kunt hebben. Wat we bijvoorbeeld vaak zien, is dat veel starters hun boekhouding zelf doen, terwijl dit vaak voor een paar tientjes per maand ook door iemand met ervaring gedaan kan worden. Los van het feit dat dit je op lange termijn een hoop geld kan besparen, is het ook belangrijk dat je inzicht krijgt in hoe jij en dus het bedrijf er financieel voor staat.

Schrijf een bedrijfsplan waarmee jij de basis legt voor succes

Een succesvol bedrijf start met een solide bedrijfsplan. Je kunt namelijk wel allerlei ideeën hebben, maar zonder deze vooraf goed te hebben uitgewerkt, is het als beginnend ondernemer een hele uitdaging om uiteindelijk succesvol te kunnen worden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om over de volgende zaken vooraf goed na te denken, zodat je een inschatting kunt maken van de kans van slagen.

 • Doelstellingen en strategie
 • Marktanalyse
 • Producten of diensten
 • Marketing- en verkoopstrategie
 • Financiële planning

Concreet houdt dit in dat je voor jezelf een doelstelling stelt, bijvoorbeeld in het geval je begint als marketeer, dat je in het eerste jaar 5 nieuwe klanten wilt zien te krijgen. Vervolgens bepaal je een strategie hoe je dit wilt gaan bewerkstelligen. De volgende stap is het in kaart brengen van de markt. Welke concurrenten heb je en welke potentiële klanten zijn er die voor jou zouden kunnen kiezen. Vervolgens bepaal je welke diensten of in het geval van een webshop, producten je aanbiedt, zodat je op basis daarvan jezelf in de markt kunt zetten. Is dit allemaal helder? Kijk dan welke financiële middelen er nodig zijn om dit voor elkaar te kunnen krijgen. Natuurlijk leggen we je deze stappen voor een beginnende ondernemer uitgebreid uit, zodat je een idee krijgt van wat er allemaal moet gebeuren.

Maak een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan mag natuurlijk in een stappenplan voor beginnende ondernemers niet ontbreken en is de sleutel tot het concretiseren van je ideeën en het plannen van je stappen om je bedrijf op te zetten. Dit klinkt enorm ingewikkeld, maar dat valt, naarmate je eenmaal bezig bent, allemaal reuze mee. In dit plan ga je onder andere kijken naar je businessmodel, welke (financiële) middelen er nodig zijn en natuurlijk ook hoe jij je doelen van plannen om gaat zetten naar een daadwerkelijk bedrijf. Het is dus vooral belangrijk dat je eerlijk en kritisch naar jezelf bent, zodat je een goed en vooral ook eerlijk beeld hebt van je kansen. Wil jij nu weten hoe je het perfecte ondernemingsplan maakt? Dan leggen we het je in dit artikel van A tot en met Z uit.

Financiering

Een van de onderdelen die vaak niet het leukste is, maar wel ontzettend belangrijk, is het financiële gedeelte. Stel dat je als zelfstandige wilt beginnen in de bouw, dan heb je hier natuurlijk wel de nodige spullen voor nodig. Belangrijk is daarom ook om in het verlengde van je ondernemingsplan goed na te denken over de financiële middelen die je denkt nodig te hebben. Sterker nog, dit is voor het verkrijgen van een financiering verplicht. Tijdens het uitwerken van dit onderdeel uit het stappenplan voor beginnende ondernemers, ga je kijken wat er nodig is, maar ook welke mogelijkheden er zijn. Ook zorg je ervoor dat je een financiële planning maakt, zodat je precies weet wat je te wachten staat. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee dat je niet direct vanaf dag één voldoende geld verdiend om jezelf uit te kunnen betalen. Een buffer is dan wel zo handig.

Marktanalyse

Als beginnend ondernemer is er natuurlijk niets zo belangrijk als te weten wie jouw doelgroep en dus uiteindelijke klant is. Op basis van een marktanalyse ga je kijken wie je ideale klant is en ook welke concurrenten er momenteel zijn. Het is dus ook niet voor niets dat het uitvoeren van deze analyse tot één van de belangrijkste stappen als beginnend ondernemer hoort. De kans dat je onderneming roerloos ten onder gaat, doordat je vooraf niet goed hebt onderzocht hoe de markt eruit ziet, is dan een stuk groter. We hoeven je bijvoorbeeld niet uit te leggen dat het beginnen van een pakketdienst of tweede ANWB weinig tot geen zin heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld naast PostNL & DHL al ontzettend veel kleinere partijen geweest, die het allemaal niet hebben gered. Uiteraard uitzondering daargelaten. Zorg dus dat je de volgende zaken van tevoren goed hebt onderzocht:

 • Concurrentieanalyse
 • Doelgroepanalyse
 • SWOT-analyse
 • Marktsegmentatie
 • Trends & ontwikkelingen

Je zult zien dat wanneer je precies weet wat je kansen zijn, de kans op een succesvolle onderneming een stuk groter wordt, dan wanneer je ‘zomaar’ iets gaat doen. Logisch dus dat dit onderdeel in het stappenplan voor beginnende ondernemers zit.

Tijd om je in te schrijven bij de KvK

Eén van de stappen die als formaliteit wordt gezien, is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Toch is dit wel iets wat belangrijk is en dus ook onderdeel is van het stappenplan voor jou als beginnende ondernemer. Het is in Nederland namelijk verplicht om je in te schrijven bij de Kvk op het moment dat je wilt gaan ondernemen. Zonder KvK nummer kun je bijvoorbeeld ook geen zakelijke rekening openen en krijg je ook geen BTW nummer. Om ervoor te zorgen dat je inschrijving soepel verloopt, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Maak online een afspraak
 • Zorg voor alle benodigde documenten (geldig legitimatiebewijs)
 • Invullen registratieformulier (bedrijfsnaam, NAW gegevens en branche waarin je actief wordt)
 • Betaling voldoen
 • Bevestiging van inschrijving

Je KvK nummer krijg je direct, je BTW nummer krijg je vaak binnen 5 tot 10 werkdagen thuisgestuurd.

Tijd om te beginnen!

Nu je beschikt over een KvK nummer en daarnaast ook een BTW nummer, is het tijd om aan de slag te gaan. Belangrijk is natuurlijk wel om regelmatig te evalueren hoe het nu eigenlijk staat en of je strategie nog steeds dé manier is om succesvol te worden. Met dit stappenplan voor beginnende ondernemers ben je natuurlijk al een heel eind op de goede weg, maar uiteindelijk is het aan jezelf om van je onderneming een succesvolle te maken!https://www.ondernemersblog.nl/blog/succesvol-worden-volg-dan-ons-stappenplan-voor-een-beginnend-ondernemer/