Ook SGP wil winkels verplichten om contant geld te accepteren


Na de PVV en SP wil ook de SGP dat winkels worden verplicht om contant geld te accepteren. Dat las ik bij Security.nl. Aanleiding was het onderzoek van de De Nederlandsche Bank (DNB) dat 2,6 miljoen Nederlandse volwassenen worstelen met digitaal bankieren. Het gaf aanleiding tot veel discussie, waarin ook weer het misverstand opdook dat de Euro een “wettig betaalmiddel” is en dus geaccepteerd moet worden.

Het is formeel inderdaad zo dat de Euro bij wet de status van “wettig betaalmiddel” heeft. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen te allen tijde de door jou gekozen stapel Eurobiljetten en/of -munten moet accepteren. Juridisch gezien is het zo dat als je een geldschuld hebt en als je dan betaalt met die stapel, je je schuld voldaan hebt.

Een winkel (of welke wederpartij dan ook) mag vooraf regels stellen, zoals “geen 200/500 euro biljetten” of “hier alleen pinnen”. En dat zijn dan bindende algemene voorwaarden, gewoon contractuele afspraken net zoals of je het gekochte mag ruilen. Begin dit jaar onderzocht de Autoriteit Persoonsgegevens deze vraag nog vanuit AVG-perspectief vanwege de weigering van arthouse-bioscoop Focus Filmtheater in Arnhem om contante betaling te accepteren. Antwoord: dat mag, die weigering.

Natuurlijk kan de wetgever dit anders invullen, en een acceptatieplicht voor contant geld invoeren. Uit het artikel:

Tijdens het vragenuur liet ook de SGP weten voorstander te zijn van een acceptatieplicht. Stoffer stelde dat uit het rapport van de DNB blijkt dat sommige ondernemers geen contante betalingen meer accepteren en dat het bij steeds meer parkeerautomaten, koffieautomaten en andere plekken gewoon niet meer kan. “Het kan alleen nog digitaal. Is de minister, gezien de grootte van de groep mensen die daar niet mee om kunnen gaan, het dan op z’n minst met ons eens dat hier een groot maatschappelijk probleem dreigt te ontstaan?”, vroeg het SGP-Kamerlid.

Een probleem dat 2,6 miljoen Nederlanders hebben, zou ik wel een groot probleem noemen inderdaad. Het antwoord van de minister is dan ook nogal op de vlakte:

Minister Kaag antwoordde dat ze het hier mee eens is. “Ik wijs op het feit dat we onderzoek willen afwachten en daarna rustig willen kijken hoe groot het probleem is, wat dat betekent en wat de beste aanpak is”, merkte ze op. “Natuurlijk is het een probleem. Daar zijn wij het over eens. Ik denk dat we moeten bekijken wat werkt. We hebben ook te maken met een samenleving waarin grote groepen Nederlanders geen contant geld meer gebruiken. Maar het belang van contant geld voor vele mensen op vele momenten is inderdaad een realiteit en dus zullen wij moeten kijken hoe we dat kunnen blijven borgen.”

Praktisch gezien denk ik dat er héél wat hobbels te nemen zijn voordat iedere ondernemer contant geld gaat accepteren. Per pin laten betalen is nu eenmaal vanuit zakelijk perspectief prettiger: er is niets te stelen, vals geld is uitgesloten, je zit niet met wisselgeld, mensen pingelen minder over de prijs en het gaat gemiddeld sneller. Er zal meer nodig zijn dan een nieuw lid aan artikel 6:112 BW om hier verandering in te brengen.

Arnoudhttps://blog.iusmentis.com/2023/02/09/ook-sgp-wil-winkels-verplichten-om-contant-geld-te-accepteren/