Ondernemen in Roemenië, waar moet je als ondernemer aan denken?


Roemenië is al jaren sterk in opkomst en het land wordt steeds interessanter voor Nederlanders om een onderneming te starten. Er zijn echter wel een aantal belangrijke dingen waar je aan moet denken voordat je verantwoord en winstgevend kunt ondernemen in Roemenië.

Is Roemenië een ondernemingsland?

Roemenië was lange tijd niet zo bekend bij de gemiddelde Nederlander, het ligt immers niet om de hoek. Het land werd echter in 2007 lid van de Europese Unie en dat baande de weg voor de opmars van het Oost-Europese land. Sinds het EU-lidmaatschap is het veel beter bereikbaar en veel makkelijker om er als Nederlander heen te gaan of zelfs een bedrijf te starten. Als je een onderneming wilt starten in Roemenië is het goed om direct over deze   zaken na te denken.

Bereid je voor op de lokale regels en wetten

Hoewel Roemenië al een tijdje onderdeel van de EU is, heeft het land net als de andere landen voor een deel zijn eigen regels als het gaat om ondernemen. Zorg dat je voor dat je je onderneming start goed op de hoogte bent van jouw verplichtingen, maar ook van de mogelijkheden tot hulp. De Nederlandse Rijksdienst voor Ondernemend Nederland assisteert bijvoorbeeld vanuit Nederland met het starten van een onderneming in het buitenland en dus ook Roemenië.

Meld je aan bij Invest Romania en de Romeense KvK

Invest Romania is dé overheidsorganisatie die buitenlandse ondernemers informeert over de mogelijkheden tot ondernemen en investeringen. De organisatie kijkt naar de beste investeringsmogelijkheden en de belangrijkste sectoren van de economie en assisteert daarnaast met meer algemene informatie over het leven in Roemenië. Invest Romania informeert ook over subsidies van de overheid en vergelijkt arbeidskosten, belastingen en de infrastructuur.

Daarnaast heeft Roemenië net als Nederland zijn eigen Kamer van Koophandel die bedrijven zoveel probeert bij te staan. Ook de CCIR, dat staat voor The Chamber of Commerce and Industry of Romania, kan je zoveel mogelijk bijstaan met het vinden van je weg in de regels en wetten rondom ondernemen in Roemenië. Het CCIR helpt lokale bedrijven, ook die met internationale eigenaren, zo goed mogelijk om een weg te vinden in het bedrijfsleven.

Registreer je bij het Roemeense handelsregister

Zorg dat je onderneming legaal is Roemenië door je bij het Roemeense handelsregister te registeren. Afhankelijk van het feit of je je als eenmanszaak, maatschap of vennootschap registreert, zijn er regels verbonden aan het ondernemen in Roemenië. Op de website van het handelsregister vind je de formulieren die voor jouw specifieke situatie gelden en welke documentatie je nog meer nodig hebt. Zo kun je er dus voor zorgen dat je op de juiste manier kunt beginnen met je onderneming.

Zorg dat je je autovignet op orde hebt

Bij het ondernemen in Roemenië zal je ongetwijfeld veel met de auto onderweg zijn. In tegenstelling tot in Nederland heb je wel een vignet nodig om gebruik te mogen maken van het snelwegennetwerk van het land. Zorg dat je daarom je vignet voor Roemenië op orde hebt, voordat je de weg op gaat, zodat je het risico op hoge boetes voorkomt.https://www.ondernemersblog.nl/blog/ondernemen-in-roemenie-waar-moet-je-als-ondernemer-aan-denken/