Oeps! Jongen (6) bestelt voor 1000 euro aan bezorgmaaltijden


VictoriaWatercolor / Pixabay

Laat jonge kinderen niet zomaar met je telefoon spelen, zo waarschuwde het Jeugdjournaal onlangs. Een zesjarige jongen uit Michigan kreeg het voor elkaar met vaders telefoon voor bijna 1000 euro aan bezorgmaaltijden te bestellen, die ook allemaal geleverd werden. Het eten werd met de buren gedeeld en de jongen heeft duizend weken geen zakgeld (als ik het Nibud volg) want hij moet alles zelf betalen. Wat bezorgde ouders in Nederland me deed mailen: kan dat in Nederland ook?

De basisregel uit de wet is natuurlijk dat kinderen (tot 18 jaar dus) niet zelfstandig rechtshandelingen kunnen aangaan. De wet (art. 1:234 BW) bepaalt dat daarvoor de toestemming van hun ouders nodig is. Er is echter een uitzondering: als de bestelling gebruikelijk is voor iemand van die leeftijd, dan kunnen de ouders dat niet ongedaan maken. Een kind van twaalf dat een frietje bestelt, doet dat dus rechtsgeldig en bindend.

De wet maakt geen onderscheid tussen online en offline aankopen. Het lastige is natuurlijk dat het bij offline zichzelf wat meer regelt: een winkelier kan leeftijden soort-van inschatten, en zal dus een winkelwagen met 1000 euro aan spullen gewoon weigeren als een bijdehante zesjarige deze naar de kassa duwt. Online lastiger: al jaren oud zijn de discussies over kinderen die voor duizenden euro’s smurfberries of andere credits kopen door gewoon op “buy now” te klikken terwijl mama’s creditcard geduldig aangeslagen wordt. Gelukkig ontwikkelde de markt daar een zelfinzicht en werd het een stuk makkelijker dat ongedaan te maken.

Hier gaat het om daadwerkelijke fysieke aankopen, dus als verkoper/bezorgdienst zou ik daar ook niet snel coulant mee zijn. Die pizza kost nou eenmaal geld en dat bezorgen ook. Daar komt bij, hoe weet je als verkoper dat een zesjarige aan het bestellen is en niet zijn vader? Dus heel veel juridische opties zou ik zo niet weten.

Arnoudhttps://blog.iusmentis.com/2023/02/13/oeps-jongen-6-bestelt-voor-1000-euro-aan-bezorgmaaltijden/