Netflix: elk apparaat moet maandelijks inloggen op wifinetwerk thuis


Netflix heeft zijn regels rond het delen van accounts toegelicht, meldde Tweakers onlangs. De gebruikers in Costa Rica mogen er als eerste mee gaan werken: alle apparaten van gebruikers moeten eens per maand moeten inloggen en een video starten op het thuisnetwerk. De regels gelden nog niet in de Benelux, maar het roept natuurlijk meteen de vraag op of dat dan wel mag, als dat er gaat komen. Want reken maar dat ze dat van plan zijn.

In november vorig jaar liet men een andere proefballon op: je adres delen gaat een toeslag kosten. Dat gaf ongeveer dezelfde discussie, waarin ik de Verordening betreffende grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten in de interne markt citeerde, artikel 1:

Deze verordening voorziet in een gemeenschappelijke benadering in de Unie van de grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten door ervoor te zorgen dat de abonnees op portabele online-inhoudsdiensten die rechtmatig worden verstrekt in hun woonlidstaat, toegang hebben tot en gebruik kunnen maken van die diensten, wanneer zij tijdelijk in een andere lidstaat dan hun woonlidstaat aanwezig zijn.

Deze regels gelden natuurlijk net zog goed op deze nieuwe situatie. Alleen is de insteek van Netflix nu iets subtieler: men verbiedt zo niet het gebruik op een andere locatie, maar koppelt het aan een plicht om te bewijzen dat het account hoort bij het thuisadres. Dat gaat vanzelf goed bij mensen die af en toe een weekendje weggaan (of zelfs 3 weken zomervakantie), en mensen die birdnesten voor de kinderen. Wie de helft van het jaar in zijn Franse chalet of Noorse eilandwoning wil zitten, heeft echter een probleem als dit de regel wordt.

Netflix zal het denk ik gooien op de controleerbaarheid: men levert de dienst aan het huishouden op adres X, dus wil men af en toe controleren dat iemand op adres X woont en dat doe je nu eenmaal door contact met het netwerk van adres X te leggen. En die meneer met dat Franse chalet die is niet ‘tijdelijk’ ergens anders maar die heeft een tweede woning, dus moet gewoon een tweede abonnement nemen. En dat komt goed uit want voor slechts drie euro meerprijs is dat dan tevens mogelijk.

Arnoudhttps://blog.iusmentis.com/2023/02/08/netflix-elk-apparaat-moet-maandelijks-inloggen-op-wifinetwerk-thuis/