Nederland fel tegen Europese plannen voor een Netflix-taks


Als het aan Europese telecom- en internetproviders ligt, gaan tech- en streamingbedrijven als Google en Netflix een vergoeding betalen voor hun internetverkeer. Dat meldde Nu.nl vorige week. In een consultatieronde van Europese plannen over een dergelijke vergoeding heeft Nederland fel uitgehaald naar het idee, waarbij de term “Netflix-tax” viel. Iets zuiverder is wellicht ‘EU-internettolheffing’. Maar we hadden toch netneutraliteit?

RTL Nieuws legt uit:

Europese telecombedrijven pleiten al jaren voor zo’n taks, omdat ze door de opmars van streamingdiensten en video-apps steeds meer internetverkeer moeten verwerken. Volgens de telecomsector is ongeveer de helft van al het Europese internetverkeer toe te schrijven aan zes techreuzen: Google, Facebook, Netflix, Apple, Amazon en Microsoft.

In december blogde ik nog dat de Europese markttoezichthouders niets zagen in zo’n heffing, waarbij de streamingreuzen aan internetproviders betalen om hun content te mogen sturen naar de klanten van die providers. Fundamenteel vond ik daarbij het punt dat geen  van de providers winstwaarschuwingen gaf voor sterk stijgende kosten van netwerkverkeer, iets dat je bij beursgenoteerde ISPs wel zou verwachten als de contentproviders veel harder zouden groeien dan de ISPs aankunnen.

Het rapport van EZ bevestigt dit, en gaat nog een stapje verder: er is fors geïnvesteerd in hogecapaciteitsapparatuur en er lijkt in het geheel geen probleem met capaciteit bij providers te zijn. De winst van providers is sinds 2015 alleen maar gestegen. En, heel mooi, je betáált al om te mogen Netflixen en Spotificeren, dat is de hele reden om een internetabonnement te nemen en dat weten die providers best. Dus hoezo wil men dan nóg een keer betaald krijgen voor die dienst?

Arnoudhttps://blog.iusmentis.com/2023/03/08/nederland-fel-tegen-europese-plannen-voor-een-netflix-taks/