Musthave voor gezond werken: ergonomische stoelen


Zwaar fysiek werk uitvoeren heeft vroeger of later invloed op de gezondheid van iemand. Maar hetzelfde kan gezegd worden over veel zitten tijdens het werk. Waar in eerste instantie vooral geprobeerd werd zwaar fysiek werk te verlichten door hulpmiddelen, is er daarnaast de afgelopen decennia steeds meer aandacht gekomen voor de negatieve invloed van zittend werk op het menselijk lichaam. Zit jij als ondernemer nogal wat uur dagelijks, of geldt dat voor je medewerkers? Zorg dan voor goede ergonomische stoelen!

Minder zichtbaar en acuut kans op letsel

De kans op lichamelijk letsel als gevolg van kantoorwerk wordt nog steeds behoorlijk onderschat. En dat terwijl zitten ook wel eens ‘het nieuwe roken’ wordt genoemd als het gaat om gezondheidsgevaren. Het is ook lastig, aangezien er niet direct sprake is van een ernstig ongeval of serieuze klachten. Maar op den duur kunnen mensen wel last krijgen van dit laatste. Wil je zorgen voor een zo klein mogelijk kans op fysieke klachten als gevolgen van zittend werk? Dan is een bureaustoel die het lichaam goed ondersteunt echt een musthave. Belangrijk is vooral dat deze uitgebreid in te stellen is. Zo kun je hem altijd aanpassen aan je lichaamsbouw en favoriete zithouding

Diverse normen voor ergonomische bureaustoelen

De Europese norm NEN-EN-1335 bevat richtlijnen voor de maatvoeringen en minimale instelbaarheden van bureaustoelen. Een goed handvat, ware het niet dat er bij het opstellen van de richtlijnen uit is gegaan van de gemiddelde Europeaan. En als langste volk ter wereld wijken we hier nogal van af. Daarom geldt in Nederland de Nederlandse Praktijk Richtlijn NPR 1813 als aanvulling op de Europese normen. Deze zorgen ervoor dat ergonomische bureaustoelen beter aansluiten bij een groter deel van de Nederlandse bevolking. Je vindt een ruim assortiment aan bureaustoelen die voldoen aan NPR 1813 op Bureaustoel.nl.

Het hybride werken en het postcorona kantoor

De nieuwe werkwijze met hybride werken die na de coronapandemie zijn intrede heeft gedaan, heeft ergonomische stoelen nog belangrijk gemaakt. Mensen hebben op kantoor minder vaak vaste werkplekken. Een werkplek wordt gedurende de week (of zelfs de dag) door meerdere mensen gebruikt. Daarnaast is het kantoor ook meer een ontmoetingsplaats geworden voor vergaderingen en besprekingen. Comfortabele, ergonomische vergaderstoelen kopen zorgt voor minder ongemak en vermoeidheid tijdens vergaderingen. En waar tot slot in het verleden mensen bij incidenteel thuiswerk bijvoorbeeld vaak aan de keukentafel zitten, mag nu een goed geoutilleerd thuiskantoor met ergonomische kantoormeubelen niet ontbreken.

Het ziekteverzuim is na de coronapandemie relatief hoog gebleven. Daarnaast kampen veel ondernemingen al met personeelstekort. Met ergonomische bureaustoelen en vergaderstoelen verklein je in ieder geval de kans op fysieke klachten als gevolg van zittend werk.https://www.ondernemersblog.nl/blog/ergonomische-stoelen/