Je wordt op een ochtend wakker en je ziet het licht. Je hebt een geweldig idee en je besluit dan ook om voor jezelf te beginnen. Dat kan bijvoorbeeld als freelancer waarmee je feitelijk geen arbeidsovereenkomst hebt met opdrachtgevers. Het leuke aan het idee is dat je het vaak ook naast je bestaande baan kunt doen en dat je op die manier aan het ondernemerschap kan snuffelen. Terwijl je er ook nog eens extra inkomsten mee binnenhaalt. Je moet wel aan een aantal verplichtingen voldoen wanneer je als freelancer start. Je moet ten eerste met je werkgever in overleg gaan of je naast je baan nevenactiviteiten mag verrichten en je moet jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het antwoord op de vraag of je als freelancer jezelf moet inschrijven bij de KvK is ‘ja’.
Waarom is inschrijven bij de KvK verplicht?
Als freelancer heb je ook omzet als je voor opdrachtgevers werkt en je bent dus ook verplicht om belasting af te dragen. Je hebt per kwartaal te maken met de omzetbelasting, wat in totaal 21% of 9% van je omzet is, en je moet ook jaarlijks inkomstenbelasting betalen. De hoogte van de inkomstenbelasting is vooral afhankelijk van het werk dat je doet en in welke schaal je zit. Houd er rekening mee dat je automatisch in een hogere schaal zit en dus ook meer belasting betaalt als je bijvoorbeeld naast het werk als zelfstandige ook in loondienst bent.
Wanneer je jezelf als ondernemer bij de KvK inschrijft, krijgt de belastingdienst automatisch bericht en krijg je binnen 2 weken na je inschrijving het btw-nummer. Waarmee je dus je belastingaangiftes kunt doen, maar je mag dan ook facturen opstellen. Wat je moet doen als je jouw opdrachtgevers moet factureren als je voor hen hebt gewerkt. Een factuur met btw-nummer geeft ook je opdrachtgever de mogelijkheid om bijvoorbeeld de btw terug te vorderen bij de aangifte van de omzetbelasting.
Officieel bedrijf met een inschrijving bij de KvK
Als je jezelf inschrijft bij de KvK mag je jezelf ook officieel een bedrijf noemen. Een KvK-nummer straalt ook zeker vertrouwen uit naar je potentiële opdrachtgevers die natuurlijk het liefste zaken doen met een erkend bedrijf. Die erkenning krijg je dus wanneer je jezelf inschrijft. Een KvK-nummer is ook handig om te hebben als je bijvoorbeeld zelf zaken wilt doen met andere bedrijven. Bijvoorbeeld als je jouw internetverbinding wilt omzetten naar een zakelijk internet abonnement of als je een zakelijke lening wilt afsluiten voor een kapitaalinjectie. Je kunt ook zakelijke aankopen verrichten en de btw die je hierover betaalt terugvorderen.
Hoe werkt een inschrijving bij de Kamer van Koophandel?
Iedereen kan zich als ZZP’er inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Via de website van de KvK kun je een formulier invullen en na de verwerking en de betaling krijg je automatisch een KvK-nummer toegewezen. Soms wordt je uitgenodigd om op het dichtstbijzijnde kantoor uitleg te komen geven over waarom je jezelf hebt ingeschreven en wat je plannen zijn. Dit is slechts een formaliteit, want een inschrijving wordt vrijwel nooit afgewezen tenzij daar een goede reden toe is. Een inschrijving kost ook eenmalig € 75,-, waar je dus wel rekening mee moet houden. Voor dat bedrag wordt je niet alleen ingeschreven, maar kom je ook in het register te staan. Op die manier kunnen andere bedrijven jouw organisatie en de daarbij behorende gegevens opzoeken. Je krijgt ook een bewijs van inschrijving, het zogenaamde uittreksel waarmee je kunt aantonen dat je een legitiem bedrijf hebt.
Het bericht Moet je als freelancer inschrijven bij de KvK? verscheen eerst op Ondernemersblog.nl.
https://www.ondernemersblog.nl/blog/freelancer-inschrijven-kvk/