Mag mijn werkgever me verplichten buiten werktijd te werken?


Een lezer vroeg me:

Mag mijn baas mij verplichten om 24/7 beschikbaar te stellen d.m.v. een door de werkgever aangeschafte I-phone, om zakelijke emails te lezen en te beantwoorden c.q. de werkgever te bellen, buiten mijn contractuele werktijden c.q. buiten kantooruren?

Dat hangt een beetje af van het werk en uw positie. Om even twee extremen te nemen: van een directeur bij een multinational mag dat zonder meer maar van een verpleegkundige mag dat absoluut niet. (Dat van die verpleegkundige is een makkelijke, want dat staat in hun cao. Ik ken geen andere sectoren waar expliciet is afgesproken dat buiten werktijd er niet wordt gewerkt.)

Als er geen cao is, dan komt het neer op de open regel van “goed werkgeverschap”, een goed werkgever moet je buiten werktijd met rust laten maar als goed werknemer (de overeenkomstige norm) moet je af en toe als dat nodig is bijspringen. Wanneer het nodig is, dat is dus niet te zeggen zonder het werk te kennen.

Het is geen reden voor ontslag dat u niet werkt buiten werktijd, maar het kan wel irritaties geven als dit blijft sudderen en dat kan op lange termijn de werksfeer onaangenaam maken.

In april blogde ik over het Franse recht op onbereikbaarheid, waar in Nederland ook soort van aan gewerkt wordt. Al een paar jaar ligt er een wetsvoorstel in Den Haag, zo schrijft men: het initatiefwetsvoorstel Wet over de bereikbaarheid van werknemers buiten werktijd, zoals het heet (Barbara Kathmann, PvdA). De kern is dat je beleid moet maken en in gesprekken met de werknemers moet kijken hoe ze zelf vinden dat het gaat.

Ik pak even mijn uitsmijter van toen erbij, want de vraag blijft actueel:

“Moet je e-mailboxen blokkeren? Of mensen verbieden op bepaalde tijden te mailen?” Het klinken als retorische vragen van [hoogleraar Arbeidsrecht] Verhulp. Maar voor mij als ict-jurist klinken dit als hele logische suggesties. Wat is precies het probleem, dat de ict-afdeling niet weet waar het knopje zit? Wat gaat er stuk als je ergens vrijdag aanvinkt als “No access day” en dat dan die dag die persoon zhaar wachtwoord niet werkt? Of waarom is het technisch onhaalbaar om de aflevering van mail te vertragen tot de eerstvolgende dag die wél aangevinkt is als werkdag?

Arnoudhttps://blog.iusmentis.com/2023/07/11/mag-mijn-werkgever-me-verplichten-buiten-werktijd-te-werken/