Mag ik op mijn Solex met analoge camera foto’s maken?


Via Reddit:

Ik reed laatst op mijn Solex door de polder. Ik had een analoge camera om mijn nek hangen. Na enkele minuten voor me uit staren trof mij de inspiratie om een foto te maken van mijn motorblokje tijdens het rijden. [Was ik strafbaar vanwege “vasthouden mobiele telefoon”?]

De vraag verrast u misschien, want hoezo is een analoge camera een mobiele telefoon? Maar ik formuleer het zo, omdat we het betreffende artikel 61a uit het RVV kennen als het verbod op vasthouden van een mobiele telefoon.

Het verbod is echter (sinds 2017) een stuk breder:

Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.

Deze uitbreiding is er vooral gekomen voor de handhaving: er is zo een stuk minder discussie mogelijk over of je wel of niet een telefoon in vliegtuigmodus, een muziekspeler of een navigatie-unit in je hand mag houden.

Met de specifieke camera van de vraagsteller is iets bijzonders: dit is zo te lezen een ouderwetse analoge camera (met filmrolletje). Dat is geen elektronisch apparaat, en ik zou ook “informatieverwerking” moeilijk te verdedigen vinden gezien dat gewoonlijk gaat over nullen en enen en niet chemische reacties op een filmrolletje.

Een boete op grond van artikel 61a lijkt me dus niet mogelijk in dit geval. Wel is er natuurlijk altijd nog artikel 5: het (potentieel) gevaar veroorzaken op de weg.

Arnoud

 

 https://blog.iusmentis.com/2024/06/11/mag-ik-op-mijn-solex-met-analoge-camera-fotos-maken/