Mag de winkel een verkeerd geretourneerd product weggooien?


Clker-Free-Vector-Images / Pixabay

Zo lachwekkend dat ik er misschien wel over wil bloggen, was de vraag:

Recentelijk hebben mijn vriendin en ik een identieke Apple Watch besteld met beide onze eigen accounts. Ik besloot de mijne te retourneren. 2 weken later kreeg ik bericht dat het serienummer niet overeen kwam en kwam ik dus erachter dat ik de verkeerde Apple Watch had terug gestuurd. “Voor de veiligheid van hun medewerkers” zou het retour gestuurde pakketje weggegooid worden. Mag dit zomaar?

Korte antwoord: hahaha inderdaad, nee natuurlijk niet.

Op zich mag een winkel met een geretourneerd product doen wat ze willen, maar natuurlijk gaat dat niet op als het ontvangen product niet het juiste is. Vergissingen kunnen gebeuren, en alleen al vanuit de redelijkheid en billijkheid geef je dan een seintje en overleg je hoe dit op te lossen.

Het kan natuurlijk dat de winkel het niet gezien heeft, maar dat is hier niet aan de orde: de serienummers zijn gecontroleerd, dus men wíst dat het niet het bestelde horloge was die werd geretourneerd.

Wat had moeten gebeuren, is dat de winkel contact opneemt met de vraagsteller om te melden dat het verkeerde product is geretourneerd. Ik snap dat de winkel die niet wil accepteren, men kan immers niet zien of dat een ouder model is of wat er mee gebeurd is sinds de aankoop. De vraagsteller moet dan alsnog het beoogde horloge retourneren, of zou eventueel af kunnen zien van de annulering.

Dat verkeerd opgestuurde horloge moet natuurlijk terug. En omdat dit een fout was van de consument, moet deze zorgen dat het terugkomt – op zijn kosten dus. Hij kan ook afzien van retour, en dan mag de winkel met het product doen wat deze wil.

Arnoud

 https://blog.iusmentis.com/2023/06/01/mag-de-winkel-een-verkeerd-geretourneerd-product-weggooien/