Leuke ideeën voor een kerstcadeau voor het personeel


Een kerstcadeau voor het personeel is een belangrijk onderwerp en laat zien dat jij je werknemers waardeert. Omdat dit misschien niet direct iets is waar je halverwege het jaar aan denkt, is het wel goed om dit alvast te noteren in je agenda. Sterker nog, veel grote bedrijven beginnen hier vaak al rond de zomervakantie al mee. Vaak is er een select groepje die dan voor het eerst de koppen bij elkaar steekt en alvast wat gaat brainstormen voor leuke eerste ideeën. Je staat er niet altijd bij stil, maar ook de grote partijen zoals een Hanos en Makro moeten alles op tijd bestellen om ervoor te zorgen dat jouw werknemers het kerstpakket op tijd krijgen. Toch blijkt dat het ieder jaar weer een uitdaging is om iets leuks te kunnen verzinnen voor het personeel. Daarom helpen wij je met een aantal te gekke tips.

De praktische zaken

Voor je daadwerkelijk begint met wat ideeën, is het belangrijk om eerst te zorgen dat je de praktische zaken helder hebt. De kosten voor een kerstcadeau kunnen namelijk wel voor een groot deel zakelijk worden afgeschreven door je werkgever, maar dat wil niet zeggen dat er geen budget is. De meeste bedrijven hanteren namelijk een vast budget voor dit soorten dingen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Daarom hebben we een aantal praktische zaken voor je, die je eerst even helder moet hebben, voordat je een kerstcadeau voor het personeel kunt gaan uitzoeken.

Budget

De belangrijkste peiler voordat je ook maar iets kunt, is het budget. Logisch, want hier valt en staat alles mee. De meeste bedrijven hebben een vast budget dat ze mogen besteden aan een kerstcadeau voor het personeel, terwijl het andere bedrijf bijvoorbeeld kijkt naar de winst die gedraaid is in het afgelopen jaar. Mocht je niet zelf het beheer hebben over het budget, dan is het wel belangrijk dit eerst met je werkgever te bespreken.

Aantal medewerkers

Je zou zeggen dat het aantal medewerkers niets uit zou mogen maken als het gaat om een kerstcadeau voor het personeel. Toch is dit wel degelijk het geval. Sterker nog, des te meer personeel, des te lastiger het vaak is. Omdat je te maken hebt met grote hoeveelheden en allerlei verschillende type mensen, is het lastig om te zorgen dat iedereen het leuk vindt. Aan de andere kant biedt je dit vaak ook weer een inkoopvoordeel. Zoek dus even goed uit voor hoeveel mensen er een kerstpakket moet komen.

Gepersonaliseerd cadeau

Om je blijk van waardering te uiten, kun je ervoor kiezen om iedereen een persoonlijk kerstcadeau te geven. Dit kan vrij eenvoudig door bijvoorbeeld een kaart met persoonlijke handgeschreven boodschap of gewoon geprint natuurlijk. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat dit bij een bedrijf van 25 man personeel prima kan, maar je hier bij een bedrijf van meer dan 250 mensen beter van af kunt zien.

De top 3 kerstcadeaus voor het personeel

Nu je weet aan welke basisrichtlijnen jij en het team zich moeten houden, is het tijd om aan de slag te gaan met het samenstellen van een leuk pakket of cadeau. We zien namelijk steeds vaker dat werkgevers afwijken van een standaard kerstpakket en eerder kiezen voor een kerstcadeau voor het personeel of voor een combinatie hiervan. Daarom hebben we een top 3 samengesteld met kerstcadeaus waarvan we vrijwel zeker weten dat ook het personeel dit leuk vindt.

Pakket voor eten en drinken

Het klassieke kerstpakket zoals de meeste bedrijven dit vandaag de dag nog altijd doen, is het pakket vol met eten en drinken. Naast dat het ontzettend lekker is, komt dit voor veel mensen vaak ook goed uit. We staan er namelijk ook niet altijd bij stil dat er nog altijd veel armoede is, waardoor het juist prettig is dat ook deze groep net even een keer iets extra’s kan doen tijdens de feestdagen. Hoe je hier als werkgever invulling aan geeft, dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Zo kun je kiezen voor een kant-en-klaar pakket, maar kun je er ook helemaal zelf één samenstellen.

Cadeaubonnen

Steeds meer werkgevers geven een cadeaubon als kerstcadeau aan het personeel. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld een cadeaubon te krijgen van BOL of één van de vele andere winkels of webshops waar je dan zelf iets kunt uitzoeken. Nog leuker is het wanneer je ook zelf je cadeaukaart mag uitzoeken en dus helemaal zelf bepaalt of je gaat voor een cadeaubon van BOL, H&M of misschien wel van de blokker. Een cadeaubon is daarom ook enorm populair als kerstcadeau voor het personeel.

Speciaalbier of wijnpakket

Vaak zijn het de mannen die dol zijn op bier en drinken de meeste vouwen een wijntje. Dit is dan ook een kerstcadeau voor het personeel waarvan je vrijwel zeker weet dat je de plank niet misslaat. Natuurlijk kan het zijn dat er bepaalde mannen zijn die liever wijn drinken en vrouwen die ook wel een speciaal biertje lusten, maar om dat op te vangen, kun je ze vooraf ook de keuze laten. Wil je het helemaal speciaal maken, zorg er dan voor dat er niet alleen wijn of bier in het pakket zit, maar ook nootjes, kaas en worst. Dan heb je het perfecte pakket voor een avondje borrelen.https://www.ondernemersblog.nl/blog/leuke-ideeen-voor-een-kerstcadeau-voor-het-personeel/