Je gaat scheiden. Advocaat of een mediator?


Je en je partner gaan scheiden. Maar hoe pakt je dat aan? Moet je zonder je (ex-)partner naar een advocaat gaan of wil je samen naar een mediator? Wat is eigenlijk het verschil tussen een advocaat en een mediator? Hoe maak je de juiste keuze? Het liefst ga je met goede afspraken uit elkaar, maar dat is niet altijd mogelijk. Zeker niet als de emoties hoog oplopen.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?maakt je

Een echtscheidingsadvocaat helpt je bij het aanvragen van de scheiding. De advocaat is partijdig. Dat wil zeggen dat de advocaat voor je belangen opkomt. Dat hoeft dus niet altijd hetzelfde te zijn als wat je partner wil. Neem je een eigen advocaat in de arm, dan kiest je ex-partner ook een eigen advocaat. Eerst probeert je advocaat een regeling uit te onderhandelen met (de advocaat van) je ex-partner. Soms lukt dat, soms niet. Komt je er niet uit, dan vraagt je advocaat de scheiding aan. De onderwerpen waar jullie niet uitgekomen zijn, worden dan aan de rechter voorgelegd. Je advocaat heeft verstand van scheidingszaken en van alles wat daarmee verband houdt. Zoals de partneralimentatie, kinderalimentatie en verdeling van de spullen en de schulden. De advocaat weet de goede argumenten bij de rechter te gebruiken. Op de zitting voert je advocaat het woord en hij/zij ondersteunt je tijdens het hele proces. Scheiden via een eigen advocaat duurt gemiddeld langer dan via een mediator.

Wat doet een echtscheidingsmediator?

Een echtscheidingsmediator helpt je en je (ex-)partner samen bij het regelen van de scheiding. De mediator is absoluut niet partijdig, maar onafhankelijk. Alle bij Juridisch.nl aangesloten mediators zijn ook advocaat. Je zou ze ook advocaat-mediator kunnen noemen. Wel zo prettig, want zij hebben dus ook veel verstand van de juridische kant van de zaak. De mediator gaat samen met je om de tafel zitten en bespreekt alle onderwerpen die moeten worden geregeld. Ben je het over bepaalde onderwerpen niet eens? Dan helpt de mediator je aan de beste oplossing. Alle afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst, ook wel echtscheidingsconvenant genoemd. Daarin staan de afspraken over bijvoorbeeld de partneralimentatie, kinderalimentatie, de woning en de verdeling van de spullen en schulden. Heb je minderjarige kinderen? Dan helpt de mediator bij het maken van de omgangsregeling of het co-ouderschap en de verdeling van de kosten van de kinderen. Deze afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Als de overeenkomst en het ouderschapsplan door je en je ex-partner zijn ondertekend, zorgt de mediator voor de definitieve scheiding. De procedure loopt via de rechter, maar je hoeft niet naar een zitting. De scheiding wordt schriftelijk geregeld. Scheiden via een mediator verloopt gemiddeld sneller dan een vechtscheiding.

Wat kost het?

De kosten van ieder een eigen advocaat of samen een mediator verschillen nogal. Het belangrijkste verschil is dat je allebei de eigen advocaat betaalt (2 rekeningen dus) of samen de mediator (1 rekening). Een ander belangrijk verschil is dat scheiden met advocaten (de zogenaamde vechtscheiding) vaak veel meer tijd kost en dus duurder is. Een mediator is vaak sneller klaar met de scheiding, dit is dus goedkoper.

Je keuze: advocaat of mediator?

Je moet kiezen. De keuze voor een advocaat wordt meestal bepaald door de vraag of je en je (ex-)partner nog ‘on speaking terms’ zijn. Kun je nog door 1 deur en ben je bereid om over de onderwerpen waarover je het nog niet eens bent te overleggen? Kies dan samen een mediator. Lopen de emoties hoog op en wil je niet meer naar elkaar luisteren? Of vertrouw je elkaar niet meer? Neem dan een eigen advocaat in de arm. Als het even kan, adviseren wij om een mediator in te schakelen. Dit is veel sneller en goedkoper!

 

 



https://www.juridisch.nl/scheiden-alimentatie/scheiden/u-gaat-scheiden-advocaat-of-een-mediator/