Inleveren digitale pasfoto voor paspoort wettelijk al mogelijk, maar of dat handig is?


De overheid kijkt naar het uitfaseren van geprinte pasfoto’s, zodat er alleen met ingeleverde digitale pasfoto’s voor paspoorten of identiteitskaarten wordt gewerkt. Dat las ik bij Security.nl. In een voortgangsbrief laat demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering weten dat de huidige hardware en koppelingen met bestaande systemen het probleem zijn bij het volledig digitaal verwerken van pasfoto’s voor identiteitsbewijzen.

Vorig jaar bleek dat het nog wel eens misgaat: corrupte ambtenaren leverden paspoorten met ‘gelijkende’ pasfoto’s aan criminelen. Het doel van deze nieuwe maatregel is dan ook vooral het bestrijden van dit probleem.

Bij de aankondiging van de antifraudemaatregelen liet de staatssecretaris ook weten dat het ministerie van Binnenlandse Zaken eind 2021 een project heeft opgezet (Modernisering Afname Biometrie) met als doel om de geprinte pasfoto uit te faseren. “Een ter plekke gemaakte gezichtsopname verkleint de kans op het onjuist koppelen van een afbeelding aan een persoon, voorkomt de manipulatie van foto’s in het aanvraagproces en verhoogt de kwaliteit van de afbeelding”, aldus Van Huffelen destijds.

Het is dus nadrukkelijk nog steeds de bedoeling dat je naar de balie van het gemeentehuis gaat om je paspoort mee te nemen. Het nieuwe proces is dan vooral dat de foto bij de intake ter plekke wordt genomen, op kwaliteit gecontroleerd en op je paspoort gezet wordt. Niet dat je paspoorten aanvraagt op afstand en deze thuisgestuurd krijgt, zeg maar.

(Pet peeve: een rijbewijs is een identiteitsbewijs; noem het geen legitimatiebewijs tenzij je de politie bent die nagaat of iemand mag rijden.)

Arnoudhttps://blog.iusmentis.com/2023/10/05/inleveren-digitale-pasfoto-voor-paspoort-wettelijk-al-mogelijk-maar-of-dat-handig-is/