Hoe werkt een echtscheiding aanvragen?


Je hebt besloten om een echtscheiding aan te vragen? Dan komt er een hoop op je af. Hoe werkt het? Waar moet je beginnen? In Nederland moet je altijd een scheiding aanvragen via een advocaat. Er zijn verschillende manieren om uit elkaar te gaan. Kiest je voor een eigen advocaat of gaat je voor mediation?

Wij leggen uit hoe het aanvragen van een echtscheiding in zijn werk gaat. We zetten ook op een rijtje welke manieren er zijn om te scheiden.

Weet je al op welke manier je wilt scheiden? Dan  kun je direct een echtscheiding advocaat kiezen om je scheiding te regelen.

Aanvragen echtscheiding

De scheiding begint voor je wanneer je besluit om uit elkaar te gaan. Of wanneer je partner dit besluit neemt. Er moeten vervolgens een heleboel keuzes gemaakt worden. Dit doe je samen met een (advocaat-)mediator of met ieder een eigen advocaat. Hierover straks meer.

Het officiële deel van de scheiding begint pas wanneer een verzoekschrift wordt ingediend bij de rechtbank. Dit doet je advocaat. De echtscheidingsprocedure is hiermee in gang gezet.

In het verzoekschrift staat een verzoek om de scheiding te regelen. Daarnaast kan aan de rechter over een aantal extra zaken een beslissing worden gevraagd. Dit worden nevenvoorzieningen genoemd. Deze nevenvoorzieningen kunnen ook in een apart verzoekschrift worden ingediend.

Nevenvoorziening bij scheiding

Nevenvoorzieningen kunnen gaan over:

 • Gezag over minderjarige kinderen. Wie krijgt de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding van de kinderen? Vaak hebben ouders samen het gezag.
 • Alimentatie voor de partner (partneralimentatie) en alimentatie voor de kinderen (kinderalimentatie).
 • Wie krijgt welke spullen (boedelverdeling) en hoe wordt het geld verdeeld?
 • Het gebruik van je woning. Wie mag er blijven wonen? En bij een koophuis: wordt het huis verkocht en hoe wordt de opbrengst verdeeld?
 • Andere zaken die te maken hebben met het uit elkaar gaan.

Indienen verzoek echtscheiding

Een verzoek voor een echtscheiding dient je advocaat in via een verzoekschrift. Waar het verzoek moet worden ingediend, hangt af van waar je en je partner wonen.

 • Je woont in Nederland. Je advocaat stuurt het verzoekschrift naar de rechtbank in het arrondissement waar je of je partner woont.
 • Je woont niet in Nederland woont maar je partner wel. Je advocaat stuurt het verzoek naar de rechtbank in het arrondissement waar je partner woont.
 • Je woont beide niet in Nederland. Je advocaat stuurt het verzoek dan naar de rechtbank in Den Haag. Je moet wel beide Nederlandse nationaliteit hebben.

Samen of alleen indienen verzoekschrift echtscheiding

Je kunt het verzoekschrift indienen samen met je partner. Als je dat niet wilt of als dat onmogelijk is,  kun je ervoor kiezen het alleen in te dienen.

Kiest je ervoor om het verzoekschrift alleen in te dienen? Je advocaat zorgt er dan voor dat binnen 14 dagen een kopie van je verzoekschrift wordt bezorgd bij je partner. Is je partner het niet eens met (onderdelen in) het verzoekschrift? Dan kan je partner verweer voeren tegen de scheiding.

Aanvraag echtscheiding met Nederlandse nationaliteit

Heb je de Nederlandse nationaliteit? Je kunt in de volgende gevallen een echtscheiding aanvragen:

 • Je en je partner hebben beide de Nederlandse nationaliteit.
 • Je bent Nederlander en je woont al minstens een half jaar in Nederland.

Aanvraag echtscheiding met andere nationaliteit

Als je niet beide de Nederlandse nationaliteit hebt,  kun je in sommige gevallen toch in Nederland een echtscheiding aanvragen. Het kan in de volgende gevallen:

 • Je en je partner vragen samen de echtscheiding aan en een van je beiden woont in Nederland.
 • Je partner verzoekt om de echtscheiding en je woont in Nederland.
 • Je vraagt de echtscheiding aan en je woont langer dan 1 jaar in Nederland.
 • Je en je partner wonen allebei in Nederland.
 • De laatste gewone verblijfplaats van je en je partner is in Nederland en een van je beiden woont daar nog.

Getrouwd in het buitenland – huwelijk in Nederland ingeschreven

Als je in het buitenland bent getrouwd  kun je het huwelijk in Nederland laten inschrijven bij de burgerlijke stand van je woonplaats. Je huwelijk geldt dan als Nederlands huwelijk. Je kunt dan uit elkaar gaan met een Nederlandse echtscheiding. Wat de Nederlandse scheiding betekent voor het land waar je in het huwelijk bent getreden,  kun je navragen bij de ambassade van het land.

Echtscheiding in het buitenland

In sommige gevallen kan een Nederlands huwelijk in een ander land worden ontbonden. Het hangt af van de regels van dat land. Je kunt het best contact opnemen met een advocaat in het betreffende land. Het kan zijn dat een echtscheiding volgens de regels niet mogelijk is.

Ieder een eigen advocaat of samen een advocaat

Een belangrijke vraag die je moet beantwoorden is: gaan we samen naar een advocaat of kiezen we ieder voor een eigen advocaat? De keuze hangt af van je relatie met je partner. Kun je nog goed overleggen? Of ben je niet meer ‘on speaking terms’?

Lees meer over de keuze tussen mediation of ieder een eigen advocaat.

Ieder een eigen advocaat

Kun je niet meer met elkaar overleggen? Dan kies je voor een eigen advocaat die voor je de scheiding regelt. Dat betekent dat je ieder een eigen advocaat neemt. Je advocaat komt alleen op voor je belangen. De onderhandelingen worden gevoerd door je advocaat en de advocaat van je partner.

Samen een advocaat

Met echtscheiding mediation kies je ervoor om samen naar een mediator te stappen. De mediator kan een advocaat zijn maar dat hoeft niet. Kiest je voor een mediator die geen advocaat is, dan moet je aan het einde van het mediationtraject alsnog een advocaat inschakelen. Deze zorgt voor het aanvragen van de scheiding bij de rechter. Daarmee wordt de definitieve afhandeling van de scheiding ingezet.

Overlegscheiden

Bij overlegscheiden heb je beide een eigen advocaat. Maar je staat niet tegenover elkaar. Je maakt afspraken in goed overleg met elkaar. Geen vechtscheiding dus. Het verschil met mediation is dat een advocaat je persoonlijk bijstaat.

Online scheiden

Kunnen je en je partner samen in goed overleg alle afspraken maken? Heb je daar geen begeleiding bij nodig? Bijvoorbeeld omdat er geen kinderen zijn, geen koopwoning en geen andere ingewikkelde zaken. Dan  kun je ervoor kiezen om alleen voor het laatste stukje een advocaat in te schakelen. Dit noemen we een online scheiding. Deze vraagt voor je de scheiding aan bij de rechtbank. Dit is de goedkoopste optie. Bedenk wel dat er risico’s aan zitten. Je hebt waarschijnlijk geen ervaring met scheiden en een foute beslissing is zo gemaakt.

Scheiden van tafel en bed

Wilt je niet meer samenzijn met je partner maar vindt je scheiden een te grote stap? Bijvoorbeeld omdat je het te duur vindt? Of omdat scheiden niet mag van je geloof? Dan  kun je kiezen voor scheiden van tafel en bed.

Samenlevingscontract ontbinden

Bent je niet getrouwd maar heeft je wel een samenlevingscontract? En  wil je het samenlevingscontract laten ontbinden? Dan  kun je een advocaat inschakelen om te zorgen dat alles goed geregeld wordt. Bijvoorbeeld met de kinderen, een koophuis of andere bezittingen.

Scheiding aanvragen met advocaat die bij je past

Heeft je besloten te gaan scheiden dan is het belangrijk een advocaat te kiezen die bij je past. De advocaat moet gespecialiseerd zijn in familierecht. Het is handig als de advocaat bij je in de buurt is. Belangrijker is dat je een klik hebt met de advocaat.

Maak een keuze uit de advocaten en zorg dat je een afspraak krijgt op kantoor. Pas als je met de advocaat aan tafel zit en in de ogen kunt kijken, weet je of er een klik is.

 https://www.juridisch.nl/scheiden-alimentatie/hoe-werkt-een-echtscheiding/