Hoe kan een Britse marktautoriteit een Amerikaanse overname tegenhouden?


Waarom het VK Microsofts megadeal wil tegenhouden, zo las ik bij Tweakers onlangs. Met een verrassend besluit maakte de Britse Competition and Markets Authority onlangs namelijk bekend dat het de geplande overname van Activision Blizzard door Microsoft zal blokkeren. Na de aankoop zou Microsoft het op twee na grootste gamingbedrijf ter wereld worden, na het Chinese Tencent en Xbox-concurrent Sony. Spannend, want Activision Blizzard maakt de wereldwijd enorm populaire titel Call of Duty en als die niet meer op de Sony Playstation beschikbaar zou zijn, dan zou dat wel eens grote verkoopgevolgen hebben. Maar het zijn twee Amerikaanse bedrijven, dus waar bemoeit die Britse CMA zich mee?

Het verbod is de uitkomst van een onderzoek gestart juli vorig jaar, maar de uitkomst was voor velen een verrassing: men maakte bezwaar vanwege de zorgen over de machtspositie op de markt voor cloudgaming. Verrassend, want dat is momenteel een relatief kleine markt (2 miljard euro versus 230 miljard voor de hele gamingmarkt) dus is dát nou de heuvel waar je op wilt sterven als toezichthouder? Ja, het is een groeimarkt maar toch:

Volgens de toezichthouder zijn Microsofts cloudtoezeggingen echter te beperkt in omvang. De CMA zegt onder meer dat in de overeenkomsten te weinig aandacht werd besteed aan verschillende businessmodellen voor cloudgaming, zoals abonnementsdiensten die toegang tot games aanbieden. Microsoft heeft zijn Game Pass Ultimate-abonnement, dat ook toegang biedt tot zijn cloudgamingdienst. De CMA zegt dat Microsoft geprikkeld zou kunnen zijn om licentieovereenkomsten met derden op dat gebied te ondermijnen, zij het door ze helemaal niet aan te gaan of door commercieel onacceptabele voorwaarden te stellen.

Met name de zorg dat vrijwel alle cloudgames (mede) op Windows moeten kunnen draaien, is een fundamentele. Want Microsoft heeft nog steeds een machtspositie in de markt voor besturingssystemen.

De vraag blijft terugkomen: waar bemoeit het VK zich mee, als twee Amerikaanse bedrijven besluiten samen verder te gaan? Dat is een kwestie van soevereiniteit: ieder land mag zelf haar regels bepalen, en dat die andermans regels tegenspreken is hooguit een probleem voor de praktijk. Dus als het VK iets verbiedt dat de VS toestaat, dan is dat juridisch helemaal in orde. De consequentie zou dan zijn dat het gefuseerde bedrijf niet in het VK mag opereren. En dat zou ingewikkeld zijn:

De CMA zegt in statements aan media dat Activision ‘is verweven in verschillende markten’ en daarom niet zomaar losgekoppeld kan worden voor alleen de Britse markt. Activision alleen binnen het Verenigd Koninkrijk zelfstandig houden lijkt dus, in ieder geval volgens de Britse marktwaakhond, geen serieuze optie voor de techgigant.

Opmerkelijk is dan nog dat de CMA alleen lijkt te staan: in zowel de VS als in de Europese Unie is toestemming gegeven voor de overname, binnen een aantal concessies en toezeggingen die Microsoft heeft gedaan (zoals nog tien jaar gegarandeerd ook op Playstation te leveren).

Arnoudhttps://blog.iusmentis.com/2023/05/15/hoe-kan-een-britse-marktautoriteit-een-amerikaanse-overname-tegenhouden/