hoe groot is het crypto-verdriet?


Het kan weinigen zijn ontgaan: crypto-platform FTX verkeert in staat van faillissement. Terwijl de nieuwsberichten rondom het geïmplodeerde handelshuis als warme broodjes over de toonbank rollen, is er niemand die nog enig idee heeft van de omvang van het faillissement of wat dit gaat betekenen voor belanghebbenden. In deze blog bespreek ik allereerst de aanleiding van het faillissement, waarna ik de gevolgen van het faillissement voor de crypto-wereld onder de loep neemt. 

Waar ging het mis?

Wie FTX zegt, zegt Sam Bankman-Fried. Bankman-Fried stond als CEO aan het roer van het crypto-handelsplatform. Hij bezat naast FTX nog een aantal andere bedrijven, hoofdzakelijk beleggingsfirma’s. Eén van die firma’s is Alameda Research, waarmee Bankman-Fried een uiteenlopende investeringsportefeuille onderhield. Achteraf blijkt nu dat Alameda Research tegoeden van klanten van FTX als beleggingspotje gebruikt heeft. Zo investeerde het bedrijf in cryptomunten, onroerend goed op de Bahama’s en waagde het zich zelfs donaties aan politici. Zodra aan het licht kwam dat de tegoeden van klanten van FTX gebruikt werden, sloeg de bezorgdheid toe. Klanten van FTX en andere investeerders vreesden hun geld nooit meer terug te zien, waarna het bergafwaarts ging met FTX. 

Bankman-Fried wordt momenteel onder andere verdacht van grootschalige fraude en witwassen. Hij blijft zijn onschuld volhouden en heeft het naar eigen zeggen zijn persoonlijke missie gemaakt genoegdoening voor de klanten van FTX te realiseren. In een poging zijn naam te zuiveren heeft Bankman-Fried zelfs een pre-mortem faillissementsoverzicht gepubliceerd, waarin hij zijn eigen kijk op het faillissement van FTX etaleert en zijn onschuldclaims voorziet van argumenten. 

Naast die strafrechtelijke procedure loopt er dus ook een faillissementsprocedure. De faillissementsaanvraag kwam op 11 november binnen bij de faillissementsrechtbank in Delaware. Bankman-Fried trad vervolgens af als CEO van FTX en werd vervangen door John Ray III, een advocaat met ruim 40 jaar ervaring met het herstructureren van bedrijven. Hij verkreeg landelijke bekendheid na zijn rol in het faillissement van energiemaatschappij Enron in 2001, die in elkaar stortte na een spraakmakend boekhoudschandaal. John Ray III heeft naar eigen zeggen niet eerder “zo’n totaal mislukte bedrijfsvoering binnen iedere laag van de organisatie” gezien als degene die hij aantrof bij FTX. 

Welke gevolgen heeft dit voor de crypto-business?

Zoals ieder zichzelf respecterend investeringslandschap, lopen ook in de crypto-business de belangen kriskras door elkaar. Platforms als FTX zijn sterk afhankelijk van de investeringen van pensioen-, durfkapitaal- en hedgefondsen. Neem bijvoorbeeld Genesis, een crypto-investeerder die dankzij het faillissement van FTX zelf in zwaar weer verkeert. Genesis leende FTX een aanzienlijke som geld, waar het nu geen toegang meer tot heeft. Boven Genesis hangt weer een moedermaatschappij, de Digital Currency Group. De Digital Currency Group is een partij bij wie het Nederlandse crypto-platform Bitvavo op haar beurt een behoorlijke som geld uit heeft staan. Genesis heeft ondertussen faillissement aangevraagd, de gevolgen hiervan voor Bitvavo zijn nog onbekend. Het feit dat crypto-platforms en investeerders zo nauw met elkaar verweven zijn, maakt dat de schade enorm en, bovendien, moeilijk te overzien kan zijn. FTX is in een vrije val beland, waarin het platform wanhopig om zich heen grijpt en alle partijen die ook maar enigszins in de buurt staan dreigt mee te nemen. Mocht u meer willen lezen over de (gevolgen van de) faillissementsprocedure, dan raad ik dit blog van M&A aan. Daarnaast vindt u hier een compleet overzicht van de faillissementsprocedure die momenteel in de Verenigde Staten gevoerd wordt.

Bovendien is het laatste woord over de faillissementsprocedure van FTX nog niet gezegd. De hoofdvestiging van FTX bevindt zich op de Bahamas, waardoor de Bahamaanse autoriteiten zeggenschap over de boedelafwikkeling claimen. Hieraan leken de Amerikanen in eerste instantie niet mee te willen werken. Onlangs tekenden de Bahamanen en Amerikanen echter een samenwerkingsovereenkomst, waarin ze onder andere afspraken hebben gemaakt over het delen van informatie, de voldoening van nalatenschappen en de verkoop van onroerend goed op de Bahama’s. Daarmee is de kous volgens John Ray III niet af, de autoriteiten zouden lang niet op alle punten overeenstemming bereikt hebben. John Ray III heeft het overigens recent zelf aan de stok gehad met de Bahamaanse autoriteiten. Zo beschuldigde hij de autoriteiten van een gebrek aan transparantie en het minten van nieuwe FTT tokens. De belangen van partijen zijn dus groot, het onderling vertrouwen des te kleiner. 

Wat tot slot soms wordt overzien, maar in de kern het allerbelangrijkste is, is de koers van de crypto assets zelf. Iedere deuk die de cryptowereld oploopt, heeft direct zijn weerslag op de koers. Hierdoor ontstaat een soort sneeuwbaleffect: een dalende koers vermindert het vertrouwen en verminderd vertrouwen zorgt weer voor minder investeringen. De tijd zal leren hoe de koers gaat reageren!



https://www.ictrecht.nl/blog/ftx-is-failliet-hoe-groot-is-het-crypto-verdriet