Het minimumloon van 2023: totaaloverzicht


2023 is een jaar waarin het minimumloon flink gaat stijgen. Met ruim 10 procent is dit één van de grootste prijsstijgingen sinds het minimumloon is ingeroepen. Maar wat is het minimumloon in 2023? In dit overzicht vind je alle bedragen per leeftijd, per maand, per week en zelfs per dag. En bereken het minimumloon 2023 per uur.

Minimumloon van 2023

Het wettelijk minimumloon (WML) is het loon dat je als werkgever minimaal moet betalen aan je werknemers. Jaarlijks wordt de hoogte van het minimumloon op twee momenten aangepast. Dat is op 1 januari en op 1 juli.

Hoe wordt de hoogte van het minimumloon bepaald?

Meestal is een verhoging van het minimumloon een direct gevolg van de inflatie. We praten dan om een verhoging van zo’n 2-4%. Op 1 januari 2023 is het minimumloon gestegen met ruim 10%.

Voor wie geldt het minimumloon?

Het minimumloon geldt voor alle medewerkers van 21 jaar en ouder. Ben je jonger dan 21 jaar, dan geldt voor jou het jeugdloon. Het jeugdloon is een percentage per leeftijd dat gekoppeld is aan het loon voor volwassenen.

Minimumloon per 1 januari 2023

Op 1 januari 2023 stijgt het minimumloon met 10,15 procent.

  • Werknemers van 21 jaar en ouder hebben in 2023 recht op een brutoloon van minstens 1.934,40 euro per maand.
  • Dat komt neer op 12,40 euro per uur bij een 36-urige werkweek.

Dat het loon stijgt was al eerder bekend gemaakt, maar het zou in meerdere etappes van 2,5% per keer gebeuren. Dat gaat nu dus een stuk sneller.

De verhoging van het minimumloon geldt voor alle salarissen, maar ook voor uitkeringen die aan het minimumloon zijn gekoppeld, zoals de AOW, bijstand en de Wajong.

Dit is het minimumloon vanaf 2023

De verhoging van het minimumloon is een wettelijke verplichting. Maar veel CAO salarissen zullen daar bovenop nog verder omhoog gaan.

Minimumlonen 2023 voor een BBL-leerling

Als je op dit moment een medewerker in dienst heb die daarnaast ook nog op school zit, mag je een lager minimumloon betalen. Het gaat alleen om werknemers van 18, 19 of 20 jaar.

Dit zijn de BBL-lonen per 1 januari 2023:

Wat is het minimumloon 2023 per uur?

Niet iedereen werkt 40 uur. Of zelfs 36 uur. En het minimumloon is dan ook te berekenen op basis van een uurtarief. Wil je weten wat het minimale uurtarief wordt per 1 januari 2023? Bekijk dan onderstaande tabel:

Wat gebeurt er als je te weinig salaris uitkeert?

Houd je je niet aan de afspraken? Dan wordt dat gezien als onderbetaling. Dit wordt ook wel uitbuiting genoemd. Je kunt in dat geval een fikse boete verwachten de arbeidsinspectie. Het minimumloon is dus geen vrijwillig bedrag, maar een wettelijke verplichting.https://www.ondernemersblog.nl/blog/het-minimumloon-van-2023-totaaloverzicht/