Een transitievergoeding bij een nieuwe baan, heb je daar eigenlijk wel recht op? Hoe dit precies zit leggen we je in dit artikel volledig uit. In principe heb je namelijk geen recht op een transitievergoeding als je een nieuwe baan hebt gevonden. De transitievergoeding is bedoeld als compensatie voor het feit dat je werkloos raakt en een nieuwe baan moet zoeken. Als je al een nieuwe baan hebt, is deze compensatie niet nodig. Kort samengevat, is dat dus alleen op het moment dat je zelf de keuze hebt gemaakt om ontslag te nemen, omdat je iets anders gaat doen. Toch zijn er wel een aantal uitzonderingen, waarbij je wel recht hebt op een transitievergoeding bij een nieuwe baan. Hoe dit precies zit en welke uitzonderingen er zijn, vertellen we je aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.
Wat is de transitievergoeding precies?
De transitievergoeding is bij de meesten wel bekend, maar mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn voor je, leggen we het graag nog even kort aan je uit. Een transitievergoeding is een wettelijk vastgestelde vergoeding waar je recht op hebt bij ontslag. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie om de periode tot je een nieuwe baan hebt gevonden te kunnen overbruggen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je salaris en het aantal jaren dat je in dienst bent geweest van het bedrijf.
Ontslag op initiatief van de werkgever
Stel dat je een jaarcontract hebt gekregen en eigenlijk blijkt uit alles dat de functie die je bekleed, niet echt bij je past en ook je werkgever niet helemaal tevreden is over je geleverde output. Dat zegt natuurlijk helemaal niets over jou als persoon, maar soms kan het voorkomen dat er gewoon geen match is. De meeste werkgevers zullen je dan niet pas een maand voor het aflopen van je tijdelijke contract laten weten dat een verlenging er niet inzit, maar dit al eerder melden. Zo heb jij de mogelijkheid om alvast een nieuwe baan te vinden en kan de werkgever op zoek naar iemand die beter past. In dit geval heb je dus wel recht op een transitievergoeding, omdat de werkgever het initiatief neemt om het contract niet te verlengen en je dus eigenlijk te ontslaan.
Ontslag nemen met vaststellingsovereenkomst
Het is begrijpelijk dat je ervoor kiest om ontslag te nemen om vervolgens meteen aan de slag te gaan bij een nieuwe werkgever. In zo’n situatie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vaststellingsovereenkomst een expliciete vermelding bevat waarin staat dat je recht hebt op de transitievergoeding. Dit is immers een recht waar je aanspraak op kunt maken. Bij het overstappen naar een nieuwe werkgever is het van groot belang om ervoor te zorgen dat de transitievergoeding duidelijk wordt opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor het ontslag en kan financieel ondersteunend zijn tijdens de overgangsfase naar je nieuwe baan.
De hoogte van je transitievergoeding
Nu je weet wanneer je recht hebt op een transitievergoeding bij een nieuwe baan, is het ook handig te weten hoe hoog dit bedrag nu eigenlijk is. Gelukkig is dit vrij eenvoudig uit te rekenen door middel van verschillende online tools, maar kun je ook gewoon even bij de afdeling personeelszaken binnenlopen, die rekenen het zo voor je uit. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je dit graag zou willen weten, helpen wij je graag bij het maken van een globale berekening. Houd er dus wel rekening mee dat het daadwerkelijke bedrag af kan wijken, maar dan heb je wel een idee.
Vanaf 1 januari 2020 recht op transitievergoeding
Het is vanaf 1 januari 2020 mogelijk om bij ontslag op initiatief van de werkgever direct aanspraak te maken op de transitievergoeding. Belangrijk om te weten, is dat je per gewerkt dienstjaar recht hebt op een derde van je maandsalaris. Dus stel dat je 6 jaar hebt gewerkt en je verdiende 1800 euro per maand, dan heb je globaal recht op 2 maandsalarissen aan transitievergoeding. Hoe hoog dit bedrag na aftrek van belasting etc. is, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie.
Belangrijk om te weten, is dat de maximale transitievergoeding bij een nieuwe baan vanaf 1 januari 2024 is vastgesteld op 94.000 euro. Verdien je meer dan dit bedrag, dan heb je maximaal recht op 1 jaarsalaris, ook wanneer je volgens de berekening meer dan 12 maanden vergoeding moet krijgen.
Reken jezelf niet rijk
Een transitievergoeding bij een nieuwe baan klinkt natuurlijk ontzettend fijn en dat is het deels ook. Toch is het wel belangrijk jezelf niet te snel rijk te rekenen, omdat het vinden van een nieuwe baan best wat spanning en stress met zich mee kan brengen. Het is dus een belangrijke stap van de overheid dat dit bij wet is vastgelegd, maar op het moment dat je ergens een jaar hebt gewerkt, krijg je natuurlijk maar een derde van je maandsalaris mee, wat in de meeste gevallen niet meer is dan 1000 euro. Voor de transitievergoeding hoef je het dus niet te doen.
https://www.ondernemersblog.nl/blog/heb-je-recht-op-transitievergoeding-bij-een-nieuwe-baan/