Gezonde lunch voor werk – Ondernemersblog.nl


We worden ons steeds bewuster van het feit dat gezonde voeding niet alleen een positieve uitwerking heeft op ons lichaam, maar uiteindelijk ook op onze geest. Het is dus ontzettend belangrijk om te kiezen voor een gezonde lunch op het werk, zodat we ook een stuk beter kunnen functioneren. Toch blijkt dat dit lang niet altijd het geval is en het vooral bij bedrijven met een kantine vaak misgaat. Nu snappen we heel goed dat het veel lekkerder is om snel even een vers gemaakt broodje gezond  te bestellen, dan je eigen brood met pindakaas of kipfilet op te moeten eten. Vooral wanneer de rest om je heen lekker aan het smikkelen is. Toch is dit niet verstandig om te doen en wij vertellen je precies waarom. Dus is het tijd voor een gezonde lunch op je werk, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je!

Overgewicht een toenemend probleem

Het is algemeen bekend dat overgewicht en met name obesitas een groeiend probleem zijn. Nu is een paar kilo te zwaar niet direct een probleem, maar wanneer dit oploopt tot 10, 20 en soms zelfs 30 kilo of meer, wordt het een serieus probleem en komt zelfs je gezondheid in gevaar. Overgewicht vergroot namelijk het risico op diverse gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en gewrichtsklachten. We hoeven je dus niet uit te leggen dat het belangrijk is te letten op wat je in je mond stopt. Aangezien de meesten van ons 5 dagen per week werken en dus ruim 70 procent van de tijd lunchen op het werk, is het tijd je hier bewust van te worden.

De valkuil van de kantine

Werk jij in een bedrijf waar ze een grote kantine hebben, bijvoorbeeld omdat er ook een groot deel productiewerk wordt verricht? Dan is de kans vrij groot dat er in de pauze tientallen ongezonde keuzes voor een lunch op je werk op je liggen te wachten, waarbij het ontzettend lastig is voor de meesten om deze verleiding te kunnen weerstaan. Want laten we eerlijk zijn, een heerlijk kroketje met mayonaise is op z’n tijd natuurlijk niet verkeerd. Toch is en blijft dit een enorme valkuil, helemaal omdat de mogelijkheden voor gezonde lunch op je werk vaak een stuk minder zijn, dan de ongezonde opties. Nu zien we wel dat steeds meer bedrijven hier serieus mee bezig zijn, maar blijkt toch dat dit onder het personeel niet direct aanslaat.

De kracht van gezonde voeding

Een gezonde lunch op je werk heeft op meerdere vlakken een enorm positief effect. Allereerst is het wetenschappelijk bewezen dat we ons zowel lichamelijk als mentaal veel beter voelen als we gezond eten. Dat betekent de juiste verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten, maar ook het vermijden van suikers. Suiker heeft namelijk een verslavende werking, zowel mentaal als fysiek. Je kent namelijk wel de bekende dip na het eten van een stuk chocola of een heerlijke dikke gevulde koek bij de koffie op 14.00 uur. Dit komt doordat je een enorme insuline boost krijgt, die na verloop van tijd wegzakt, waardoor je vermoeid raakt en dus ook minder focus hebt op je werk. Dus waarom niet kiezen voor een gezonde lunch op je werk, in plaats van een broodje kroket?

Het effect van een gezonde lunch op je productiviteit

In het verlengde van de kracht van een gezonde lunch op je werk draagt het ook bij aan je productiviteit. Door gezond te eten voelen we ons namelijk een stuk fitter en scherper, waardoor we ook beter kunnen presteren op ons werk. Hoe fijn is het om ook ‘s middags om 15.00 uur nog scherp te zijn en niet op de klok te hoeven kijken omdat je lichaam en geest er eigenlijk wel klaar mee is? Je zult zien dat wanneer je 5 dagen per week kiest voor een gezonde lunch op je werk, dat effect met een week totaal verdwenen is.

Hoe zorg ik voor een gezonde lunch op het werk?

Nu je precies weet welke voordelen een gezonde lunch op het werk heeft, kunnen we ons goed voorstellen dat je je afvraagt hoe je dit het beste kunt doen. Veel mensen denken namelijk goed bezig te zijn, maar dat valt dan in de praktijk ontzettend tegen. Te weinig eten is namelijk ook niet goed voor je en kan er ook voor zorgen dat je minder energie hebt, omdat voeding natuurlijk simpelweg de brandstof is voor lichaam en geest. Daarom hebben we een aantal tips voor je, zodat ook jij een gezonde lunch voor op je werk kunt maken.

Kies voor volkoren producten

Volkoren producten vormen de basis van een gezonde lunch op je werk. Volkoren producten zijn namelijk niet alleen gezond, maar geven ook veel langer een verzadigd gevoel. Wist je namelijk dat er in een broodje kroket net zoveel calorieën zitten als in 3 boterhammen met kaas? Mag jij raden wat je langer een vol gevoel geeft? Dat zijn de 3 boterhammen met kaas natuurlijk. Het is dus vooral belangrijk te kijken naar volume, calorieën en wat je langer een verzadigd gevoel geeft. Veel mensen denken namelijk niet veel te eten, maar als ze dan optellen hoeveel calorieën dit zijn, dan schrikken ze zich vaak rot.

Voeg veel groenten toe

Groenten zijn belangrijk voor een gezonde lunch op je werk. Varieer met kleurrijke opties zoals paprika, wortelen en tomaten. Ze zijn niet alleen voedzaam, maar ook erg smaakvol. Het voordeel van groenten, is dat ze veel volume hebben, je een vol(ler) gevoel geven en dus ook weinig calorieën bevatten. Zo heb je de buik goed gevuld en ben je veel langer verzadigd, terwijl je minder calorieën hebt gegeten dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een broodje hamburger of andere snack uit de kantine.

Zorg voor voldoende eiwitten

Eiwitten zorgen ervoor dat je een stuk langer verzadigd blijft. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je bij iedere maaltijd voldoende eiwitten binnenkrijgt. Dit kan heel eenvoudig door bijvoorbeeld kwark te eten, maar ook eieren, vleeswaren of tofu zitten vol eiwitten. Naast dat eiwitten langer een verzadigd gevoel geven, zorgen ze ook voor de opbouw van spieren, mits je natuurlijk ook sport.

Drink voldoende water

De laatste tip die we je graag willen meegeven en dat is een tip die eigenlijk voor de hele dag geldt en niet alleen voor een gezonde lunch op je werk en dat is het drinken van voldoende water. Water geeft niet alleen een voller gevoel, maar zorgt ook voor de afvoer van afvalstoffen, waardoor we ons ook veel beter voelen.https://www.ondernemersblog.nl/blog/gezonde-lunch-voor-werk/