Het kan gebeuren dat je een getekende offerte wilt intrekken. Hoewel dit geen ideale situatie is, zijn er wel stappen die je kunt nemen om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen. In dit artikel bespreken we de werkelijke redenen waarom je een offerte wilt intrekken en bieden we een gedetailleerd stappenplan om dit correct te doen. Houd er alleen wel rekening mee dat het kan zijn dat de andere partij niet mee wil werken of vraagt om een schadevergoeding. Bedenk je daarom dus ook goed voordat jij je krabbel zet onder een offerte. Daarbij is het natuurlijk wel een verschil of het gaat om een nieuwe keuken van 15.000 euro of het laten plaatsen van een airco voor 1.500.
Waarom zou je een getekende offerte willen intrekken?
Het intrekken van een getekende offerte kan verschillende redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je toch niet helemaal voldoet aan de eisen die wel in de offerte staan vermeld. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepanelen, terwijl je dak eigenlijk helemaal niet sterk genoeg is. Een andere reden kan zijn dat je de kosten toch niet kunt dragen. Wat we ook vaak zien, is dat je na een aantal dagen of weken tot de ontdekking komt dat er alternatieven zijn die eigenlijk veel beter bij je passen. Het maakt niet uit wat de reden is, open en eerlijke communicatie is het allerbelangrijkste om ervoor te zorgen dat je op een zo goed mogelijke manier het gesprek aan kunt gaan. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat dit financiële consequenties kan hebben.
Onderhandelen
Net als bij het opstellen van een offerte of overeenkomst, die je getekend hebt, is het ook belangrijk om te onderhandelen op het moment dat je deze wilt intrekken. Uiteindelijk is de offerte namelijk getekend en ben jij dus verplicht deze uit te laten voeren door de andere partij. Het kan zijn dat de andere partij zonder problemen met je meegaat en de overeenkomst ‘met wederzijds goedvinden’ wil annuleren. Toch zien we dat dit in de praktijk niet altijd het geval is. Ontzettend zonde, maar ergens ook wel logisch. Het enige wat je dan kunt doen, is onderhandelen over een eventuele oplossing. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld een deel van het bedrag moet betalen.
Ontkennen
Niet de meest chique manier, maar op het moment dat er een mondelinge overeenkomst is, zou je ervoor kunnen kiezen deze volledig te ontkennen. Dit kan bij een overeenkomst die op papier is getekend natuurlijk niet. Het lastige met een mondelinge overeenkomst, is dat er namelijk geen bewijs is, mits het is opgenomen natuurlijk. Belangrijk om te vermelden, is dat dit als je het ons vraagt moreel gezien niet de meest nette manier is. Je kunt je voorstellen dat dit tot een verhitte discussie kan leiden, wat uiteindelijk ook logisch is. Veel beter is het dus om dit op een nette en correcte wijze op te lossen samen.
De overeenkomst ontbinden
In bepaalde gevallen is het mogelijk om de overeenkomst te ontbinden. Let hierbij wel op dat dit niet zomaar kan, alleen bij hoge uitzondering. Hierbij moet de wederpartij namelijk tekort zijn geschoten in het volledig nakomen van deze overeenkomst. Mocht je het gevoel hebben dat bepaalde afspraken niet of niet volledig worden nagekomen, dan is het wel belangrijk dat je de wederpartij hier door middel van een ingebrekestelling van op de hoogte stelt.
De wet koop of afstand
Wanneer jij een offerte online tekent, dan geldt de wet ‘koop of afstand’. Dit geef je als consument de mogelijkheid om deze te laten ontbinden. Belangrijk is daarbij wel dat je dit op tijd doet. Zo heb je als consument namelijk 14 dagen de tijd om de overeenkomst zonder opgaaf van reden te ontbinden. Iets om goed te onthouden dus! Dit geldt overigens niet voor bedrijven. Voor B2B gelden andere regels, maar is de wet altijd leidend. Mocht de wederpartij om wat voor reden dan ook buiten de lijntjes kleuren, dan kun je uiteindelijk de overeenkomst nog ontbinden.
Denk goed na voor je iets tekent
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende manieren om een overeenkomst of offerte te kunnen intrekken. Waar je alleen wel rekening mee moet houden, is dat de kans groot is dat de wederpartij niet zomaar akkoord gaat en dus een schadevergoeding eist van je. Afhankelijk van de situatie is het soms beter deze te betalen, dan dat je de juridische strijd aangaat. Vooral wanneer je een jarenlange samenwerking hebt met een bedrijf, is het belangrijk om het gesprek te blijven voeren. Stel dat je een overeenkomst na een week alsnog wilt ontbinden, maar er zijn al kosten gemaakt, dan is het logisch dat jij deze kosten bij ontbinding voor rekening neemt. Je zult zien dat wanneer jij je welwillend opstelt, de wederpartij dit ook zal doen.
https://www.ondernemersblog.nl/blog/getekende-offerte-intrekken-kan-dit/