Freelancen in ICT: dit moet je weten


Als freelancer of Zzp’er werk je volledig zelfstandig en voor opdrachtgevers. Steeds meer mensen kiezen ervoor om als zelfstandige aan de slag te gaan, omdat het een hoop voordelen met zich meebrengt. De voornaamste redenen zijn dat je een hoger salaris krijgt en dat je slechts tijdelijk functies bekleed en aan projecten werkt. Op die manier kun je het werk als ICT’er interessant en uitdagend houden. Maar is het ook slim om nu te freelancen in ICT?

Welke functies worden het meest gevraagd?

ICT is een breed begrip en veel functies vallen onder de noemer ICT. De letters staan voor Informatie en Communicatie Technologie en feitelijk valt alles wat met communicatie en computers te maken heeft onder ICT. Maar er zitten grote verschillen in functies, waar de een als webdeveloper in de ICT werkzaam is en de ander een functie als netwerkbeheerder bekleedt. Het zijn allebei ICT’ers, maar ze doen compleet ander werk. Op dit moment is de vraag ontzettend groot naar developers die gespecialiseerd zijn in Java, .Net, C en C# en PHP. Systeemontwikkelaars en ICT architecten zijn ook moeilijk te vinden. Als freelancer kun je dus in dat gat springen, omdat deze functies lastig in te vullen zijn.

Wat verdient freelancen in ICT?

Het is lastig om antwoord te geven op de vraag wat freelancen in ICT verdient, want dat is namelijk afhankelijk van je specialisme, werkervaring en opleiding. In de ICT werken vaak juniors, mediors en seniors. De junior is net klaar met zijn studie en heeft nog weinig werkervaring, terwijl je aan een senior wel een project van formaat kunt toevertrouwen. Logisch dat er dan ook een prijsverschil aanwezig is. Een freelancer met weinig werkervaring en die net begint kan al snel € 30,- tot € 50,- exclusief btw per uur vragen, maar een senior kan tot wel € 200,- exclusief btw per uur vragen.

ZZP'er ICT

Opdrachten vinden

Het grote geld lonkt dus, maar je kunt alleen verdienen als je ook opdrachtgevers hebt. Je kunt op verschillende manieren opdrachtgevers vinden. Je kunt gebruik maken van platforms op het internet, erop vertrouwen dat je naam bij partijen wordt genoemd die verlegen zitten om ICT’ers en je kunt ook altijd via LinkedIn geschikte opdrachtgevers vinden. Het vinden van een opdrachtgever is een pittige klus, maar de vraag is momenteel zo hoog dat er altijd wel opdrachten zijn die je kunt aannemen. Je kunt ook altijd voor een detacheringsbureau kiezen als je niet zelf veel tijd en energie wilt steken in het vinden van opdrachten.

Wel of geen gebruik maken van een broker?

Een broker is een onafhankelijke intermediair die namens zijn klanten op zoek gaat naar geschikte kandidaten om aan de capaciteitsvraagstukken te kunnen voldoen. Het is slim om gebruik te maken van een broker, omdat de broker alleen geld verdient als hij of zij met succes iemand heeft geworven voor een openstaande functie. Een broker kijkt doorgaans ook verder dan alleen naar je werkervaring en opleiding, maar kijkt ook vooral of je als persoon binnen een organisatie past. Een voordeel van een succesvolle samenwerking met een broker is dat je na een klus of opdracht weer op de radar staat om een volgende klus aan te nemen. Dus je kunt feitelijk zonder pauzes aan het werk blijven, wat voor Zzp’ers toch enorm interessant is.

Wat zijn de voor- en nadelen van freelancen?

Freelancen in ICT brengt een hoop voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is een beter salaris, maar als freelancer heb je ook meer mogelijkheden in welke opdrachten je wel of juist niet doet, je kunt je tijd flexibel indelen en je kunt na het voltooien van een opdracht weer iets anders gaan doen. Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen te noemen, want je bent zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van een boekhouding en je moet per kwartaal en jaarlijks aangifte doen bij de belastingdienst. En zoals gezegd moet je ook zelf je opdrachten regelen, wat ervoor zorgt dat werken als freelancer voor minder stabiliteit zorgt dan wanneer je in loondienst werkt.https://www.ondernemersblog.nl/blog/freelancen-in-ict/