Een vergelijking tussen stucplaten en gipsplaten


Als bouwexpert weet je vast wel dat wanden en plafonds worden gevormd door gipsplaten. Maar heb je wel eens gehoord van stucplaten? Heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen deze twee en voor welke doeleinden ze worden gebruikt? Als dat het geval is, dan ben je op de juiste plaats terechtgekomen. In deze blog leer je alles over de verschillen tussen stucplaten en gipsplaten.

Samenstelling van de platen

Laten we beginnen met de samenstelling van de platen. Gipsplaten zijn gemaakt van een kern van gips en cellulosevezels die aan beide zijden zijn bedekt met kartonpapier. Aan de andere kant zijn stucplaten gemaakt van gips, versterkt met glasvezels, waardoor ze sterker zijn dan gipsplaten. De stucplaten zijn waterbestendig en bestand tegen beschadiging.

Toepassingen

Gipsplaten zijn vooral bedoeld voor wand- en plafondbekleding, terwijl stucplaten worden gebruikt in natte ruimtes, zoals badkamers, sauna’s, zwembaden en douches. Stucplaten worden vaak gebruikt voor ruimtes waar de kans op vocht en beschadiging hoger is. De stucplaat is waterafstotend en schimmelwerend vanwege de dampdoorlatende structuur.

Installatie

Beide platen zijn gemakkelijk te installeren, maar de stucplaat is vanwege zijn dikte iets moeilijker te snijden en daardoor lastiger te installeren dan de gipsplaat. Houd rekening met de dikte van de stucplaat bij het bevestigen van de plaat aan de muur.

Duurzaamheid

Stucplaten zijn over het algemeen duurzamer dan gipsplaten, omdat ze beter bestand zijn tegen vocht en beschadiging. Gipsplaten zijn niet waterdicht en moeten daarom goed worden afgedicht in natte ruimtes. Stucplaten passen daarentegen perfect bij natte ruimtes, zoals badkamers en douches, omdat ze schimmelwerend zijn.

Kosten

Stucplaten zijn over het algemeen duurder dan gipsplaten vanwege hun dichtheid, sterkte, schimmelwerendheid en hun waterbestendigheid. Als je een lager budget hebt, kun je het beste voor de gipsplaat kiezen van Bouwmaat, daar kun je ook gelijk gipsplaatschroeven erbij kopen. Maar als je een hoger budget hebt en op zoek bent naar een plaat die geschikt is voor natte ruimtes, kies dan voor een stucplaat.

Nu weet je het verschil tussen stucplaten en gipsplaten en voor welke doeleinden ze gebruikt kunnen worden. Stucplaten zijn perfect voor natte ruimtes, zoals badkamers, douches en zwembaden, vanwege hun vochtbestendigheid en schimmelwerendheid. Aan de andere kant kunnen gipsplaten bijna overal worden gebruikt zolang ze goed worden afgedicht. Afhankelijk van je budget en behoeften, kun je nu beslissen welke plaat je moet aanschaffen. Hopelijk heeft deze blog je geholpen bij het maken van een keuze!https://www.ondernemersblog.nl/blog/stucplaten-en-gipsplaten/