Dit is wat een verzuimexpert voor jou kan betekenen


Verzuim, iets waar iedere werkgever en natuurlijk ook werknemer mee te maken heeft. Van een paar dagen bij de deur door een griepje tot aan serieuze mentale problemen waardoor sommige werknemers maanden of zelfs jaren bij de deur moeten blijven omdat ze niet in staat zijn om de normale werkzaamheden die ze altijd hebben gedaan, uit te kunnen voeren. Omdat dit voor een werkgever vaak een enorm lastige situatie is, is het inschakelen van een verzuimexpert vaak de beste optie. Dit heeft allereerst als voordeel dat er iemand met ervaring naar deze zaak kijkt, aangezien iedere vorm van verzuim uniek is en dus ook op een andere manier moet worden aangevlogen. Daarbij komt ook dat je dit als werkgever een hoop tijd en energie scheelt, die je kunt steken in het waarborgen van de continuïteit van je bedrijf.

Je kunt je namelijk wel voorstellen wat de impact is van het wegvallen van een werknemer op het moment dat je eigenaar bent van een relatief klein bedrijf. Omdat toch niet iedereen de voordelen van een verzuimexpert inziet, vertellen we je hier graag wat meer over.

Wat doet een verzuimexpert?

Een verzuimexpert speelt een belangrijke rol in het beheersen en voorkomen van verzuim binnen een organisatie. Daarbij maakt het niet uit of je een bedrijf runt met honderden werknemers of bijvoorbeeld een plaatselijke bakker of slager met een handjevol personeel. Een verzuimexpert is namelijk specialist als het gaat om verzuim en weet dus precies welke wet- en regelgeving er geldt, zowel voor een werkgever als voor een werknemer. Daarnaast is een verzuimexpert er niet alleen om het probleem op te lossen, maar ook om ervoor te zorgen dat het verzuim binnen een bedrijf omlaag gaat, mocht dit een structureel probleem zijn. Zo zullen ze je kunnen helpen bij het opstellen van een plan en strategie om uiteindelijk te zorgen voor het bevorderen van een gezonde en productieve werkomgeving.

De toegevoegde waarde van een verzuimexpert

Een verzuimexpert kan verschillende taken vervullen binnen een organisatie. Zo kan hij of zij adviseren over het opstellen en implementeren van een verzuimbeleid. Daarnaast kan een verzuimexpert ondersteuning bieden bij het begeleiden en re integreren van zieke werknemers. Door vroegtijdige signalering en interventie kunnen langdurige verzuimperiodes worden voorkomen. De verzuimexpert kan ook fungeren als sparringpartner voor werkgevers en HR-afdelingen, waarbij hij of zij strategisch advies geeft om verzuim te minimaliseren en de organisatiecultuur te verbeteren. Reden genoeg dus om hier eens serieus over na te denken.

Voor wie is een verzuimexpert?

Een verzuimexpert is voor zowel werkgevers, werknemers als ook een bedrijfsarts. Logisch ook, want in deze driehoek worden specifieke situaties vaak besproken en uitgevoerd. Een werknemer die langdurig ziek is staat in contact met de bedrijfsarts en de bedrijfsarts zorgt voor de communicatie richting het bedrijf. Hoe dit precies zit, leggen we je per onderdeel uit.

Werkgevers

De voordelen van een verzuimexpert voor jou als werkgever, zitten hem met name in de kennis, tijdsbesparing en advies. Zo werkt een verzuimexpert niet alleen aan een lopende zaak, maar helpen ze je ook bij het opstellen van een plan om het verzuim binnen het bedrijf te verminderen en ervoor te zorgen dat je medewerkers nog fitter en vitaler kunnen worden. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een ‘stoppen met roken’ campagne, waarbij je als werknemer een beloning krijgt op het moment dat je stopt of een bijdrage aan de sportschool. 

Werknemer

Niet alleen voor een werkgever is verzuim vervelend, maar ook voor een werknemer zelf. Wat we namelijk regelmatig zien, is dat langdurig verzuim kan leiden tot een arbeidsconflict, waarbij beide partijen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Een verzuimexpert heeft hier dan ook een soort van bemiddelende rol en zal ervoor zorgen dat beide partijen juist constructief te werk gaan.

Bedrijfsartsen

Als werknemer kom je bij langdurig verzuim onder toezicht van een bedrijfsarts. Belangrijk is dat ook een verzuimspecialist hiervan op de hoogte is, zodat de werknemer op een zo goed mogelijke manier kan worden geholpen bij het herstel. Daarbij komt ook dat er hiervoor bepaalde procedures zijn die goed dienen te worden nageleefd.

Laat je beleid eens nakijken door een verzuimexpert

Als klein bedrijf heb je natuurlijk niet de financiële middelen om een verzuimexpert in dienst te nemen. Omdat het een vrij specialistisch beroep is, is het ook vrijwel onmogelijk om dit er zelf even bij te doen. Daarbij komt natuurlijk ook dat de kracht hem met name zit in een onafhankelijke partij. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om voor een bepaalde casus een verzuimexpert in te schakelen of om bijvoorbeeld eens een ‘audit’ uit te laten voeren om te kijken hoe je huidige verzuimbeleid er eigenlijk uitziet. Het kan namelijk heel goed zijn dat je met een paar kleine aanpassingen veel meer tevredenheid en goodwill krijgt van je werknemers, waardoor ook het verzuim daalt.https://www.ondernemersblog.nl/blog/dit-is-wat-een-verzuimexpert-voor-jou-kan-betekenen/