De belangrijkste factoren bij het kiezen van werkkleding in de zorg


In de zorg is werkkleding een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine. Het is niet alleen bedoeld om een professionele uitstraling te geven aan het personeel, maar ook om de veiligheid en hygiëne van patiënten en medewerkers te waarborgen. Ben je benieuwd naar welke soorten werkkleding je in de zorg nodig hebt om ongestoord je werk te kunnen doen? Lees dan snel verder!

Waarom is werkkleding belangrijk in de zorg?

Een professionele uitstraling is belangrijk om het vertrouwen van patiënten te winnen. Werkkleding die uniform is en er netjes uitziet, kan de patiënt geruststellen dat hij of zij in goede handen is. Daarnaast is het in sommige situaties belangrijk dat de medewerkers herkenbaar zijn, bijvoorbeeld bij het identificeren van verpleegkundigen en artsen.

Veiligheid is een andere belangrijke factor bij het dragen van werkkleding in de zorg. Sommige werkkleding, zoals een schort of handschoenen, kan beschermen tegen het oplopen van infecties of besmetting. Ook kan werkkleding bescherming bieden tegen scherpe en gevaarlijke voorwerpen.

Welke soorten werkkleding zijn er in de zorg?

Er zijn verschillende soorten werkkleding die worden gebruikt in de zorgsector. Enkele voorbeelden zijn:

  • Uniformen: Deze zijn vaak verplicht in ziekenhuizen en zorginstellingen. Uniformen zorgen voor een uniforme uitstraling van het personeel en zijn makkelijk te herkennen.
  • Scrubs/shirts: Dit zijn comfortabele kledingstukken die vaak gebruikt worden door artsen en verpleegkundigen in operatiekamers en andere steriele omgevingen.
  • Jassen en vesten: Deze worden vaak gedragen over uniformen om extra bescherming en warmte te bieden. Jassen en vesten kunnen ook gebruikt worden om medewerkers te identificeren in drukke omgevingen.
  • Schoenen: In de zorg zijn goede schoenen van groot belang. Comfortabele en antislip schoenen zorgen voor een goede grip en voorkomen uitglijden en vallen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van werkkleding in de zorg?

Bij het kiezen van werkkleding in de zorg moet je rekening houden met verschillende factoren:

  • Pasvorm: Werkkleding moet goed passen en comfortabel zijn om in te werken. Te strakke of te losse kleding kan hinderlijk zijn en kan zelfs gevaarlijk zijn tijdens het uitvoeren van bepaalde taken.
  • Veiligheidsvoorschriften: Werkkleding moet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften van de zorginstelling. Zo moeten sommige kledingstukken vlamwerend zijn of beschermen tegen chemische stoffen.
  • Materiaal: Het materiaal van de werkkleding moet duurzaam zijn en bestand zijn tegen regelmatige wasbeurten en desinfectie. Kleding van katoen of polyester is vaak geschikt voor de zorg.
  • Kleur: Werkkleding in de zorg is vaak wit of blauw. Dit is omdat deze kleuren goed te zien zijn en hygiënisch ogen. Je kan daarnaast ook online werkkleding laten bedrukken.
  • Comfort: Het is belangrijk dat werkkleding comfortabel is om in te werken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er voldoende bewegingsvrijheid is of dat er extra ventilatiepunten zijn.

Oriënteer online naar de vele mogelijkheden. Kijk bij verschillende aanbieders, zoals bijvoorbeeld Proforto bedrijfskleding, om een weloverwogen keuze te maken. De werkkleding in de zorg is bedoeld om veel uren gedragen te worden, dus overweeg verschillende merken en materialen.

 

 https://www.ondernemersblog.nl/blog/de-belangrijkste-factoren-bij-het-kiezen-van-werkkleding-in-de-zorg/