BNR: TikTok laat advertenties die Provinciale Statenverkiezingen ondermijnen toe


Advertenties die zich richten op ondermijning van de Nederlandse Provinciale Statenverkiezingen komen op TikTok moeiteloos door het moderatiesysteem, las ik bij Tweakers. Onderzoek van BNR liet zien dat moderatoren van het sociale mediaplatform doxxing van minister Sigrid Kaag, desinformatie en zelfs oproepen tot geweld moeiteloos lieten passeren. BNR plaatste zeven advertenties met politieke inhoud, met het verzoek deze te verspreiden op de dag van de verkiezingen, 15 maart. Zes ervan werden door TikTok voor plaatsing goedgekeurd.

BNR licht toe:

De goedgekeurde advertenties bevatten desinformatie over de verkiezingen die mogelijk tot een lagere opkomst zou kunnen leiden (‘de stembussen zijn gesloten’) maar ook oproepen tot geweld (‘Rutte, moet oprotten! Bestorm de Tweede Kamer!’) en het woonadres van minister van Financiën Sigrid Kaag (‘Naar Kaags huis met fakkels, de fik erin!’). Eén advertentie werd afgekeurd – een oproep van minister president Mark Rutte om te gaan stemmen gevolgd door beschuldigingen van stembusfraude.

Dat die laatste advertentiesoorten verboden zijn, lijkt me duidelijk. Maar die eerste, waarvan ik rechtsboven een thumbnail toon (klikken voor groot), die is juridisch wat lastiger. We komen dan bij het zuivere nepnieuws, een mooi beeld met duidelijke zakelijke tekst “Helaas! De stembussen zijn gesloten vandaag”. Geen logo’s van de Rijksoverheid, provincie of waterschappen, niets waaruit je direct zou halen dat het een officieel bericht is, maar ja wie anders dan de overheid zou zeggen dat de verkiezingen verplaatst zijn?

De actie van BNR deed me denken aan iets vergelijkbaars uit 2018, toen bleek dat Facebook Nederlandse advertenties goedkeurt die onjuiste informatie over de Provinciale Statenverkiezingen verspreidden. Toen blogde ik:

Er zijn een aantal zogeheten kiesrechtdelicten (wat is recht soms een heerlijk talig vakgebied). De meesten gaan over het stemmen zelf, meestal gefocust op het ronselen van machtigingen of het namaken van stembiljetten. Maar er is er ook eentje die kan slaan op die categorie nepnieuws, artikel 127 Strafrecht:

Hij die bij gelegenheid van een krachtens wettelijk voorschrift uitgeschreven verkiezing, enige bedrieglijke handeling pleegt waardoor een stem van onwaarde wordt of een ander dan de bij het uitbrengen van de stem bedoelde persoon wordt aangewezen, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.

Kort gezegd: er voor zorgen dat de kiezer wordt misleid waardoor hij niet de door hem gewenste stem uitbrengt. Dit gaat primair over misleiding en bedrog rondom het stemhokje, mensen bijvoorbeeld vals uitleggen waar ze moeten stemmen of zeggen dat ze alle niet-gewenste vakjes moeten doorstrepen zodat de stem ongeldig wordt. Met enige fantasie kun je dit ook lezen als dat het strafbaar is om mensen met valse informatie weg te houden bij het stemhokje. Maar “met enige fantasie” is in het strafrecht geen compliment, dus ik denk dat je er hiermee niet snel komt.

In de tussentijd heb ik nog niets beters gevonden. Dan moeten we maar terugvallen op de TikTok-regel dat er geen politieke advertenties geplaatst mogen worden. Alleen: ís dit wel een politieke advertentie? Op het eerste gezicht niet, dat niemand gaat stemmen is hooguit een anarchistisch doel. Ik kan het betreffende verbod ook niet terugvinden in de policies van het sociaal medium, maar het zou me verbazen als ze ergens expliciet “election fraud” hadden vermeld.

Arnoud

https://blog.iusmentis.com/2023/03/03/bnr-tiktok-laat-advertenties-die-provinciale-statenverkiezingen-ondermijnen-toe/