5 tips voor het scheiden van bedrijfsafval


We moeten allemaal een steentje bijdragen aan het scheiden van afval. Bij iedereen staan tegenwoordig meerdere kliko’s en we hebben allemaal meerdere prullenbakken voor gft, plastic en restafval. Maar grote bedrijven zijn nog altijd de grootste producenten van afval. Des te belangrijker dus dat ondernemers zich bewust zijn van de mogelijkheden om hun afval goed en efficiënt te scheiden. In deze blog geven we 5 tips hoe je dit het beste kunt doen.

Allereerst: waarom is het zo belangrijk dat we afval gaan scheiden? In de meeste gevallen is afval een grondstof. En we willen graag dat grondstoffen zoveel mogelijk gerecycled worden, zodat er minder geproduceerd en vervuild hoeft te worden. We leven in een steeds meer vragende wereld, waarin dus ook meer behoefte is naar grondstoffen. En steeds nieuwe maken, zorgt voor vervuiling van de lucht, hoog energieverbruik etc. Door slimmer met grondstoffen om te gaan kan je zorgen dat er minder productie nodig is.

Tip 1: Weet waar je afval vandaan komt en naar toe gaat

Wellicht een open deur, maar ben je bewust wat je bedrijf aan afval produceert en waar dat nu naar toe gaat? Door in kaart te brengen welke stromen van afval je bedrijf op dit moment inzet, kan je gericht aan de slag met het verbeteren ervan.

Tip 2: Bepaal welke inzamelmiddelen nodig zijn

Nu je in kaart hebt gebracht welke stromingen er zijn, kan je bepalen hoe en op welke manier je je afval kan gaan inzamelen. Je kunt bijvoorbeeld een rolcontainer huren of kiezen voor een multi afval container. Laat je medewerkers vervolgens weten waar ze hun afval kunnen verzamelen en plaats de container op een logische en toegankelijke plaats in je gebouw.

Tip 3: Ga efficiënt om met je restafval

Door op een efficiënte manier in te kopen, kan je voorkomen dat je onnodig veel restafval overhoudt. Laat je medewerkers bijvoorbeeld weten dat ze hun eten wat over blijft aan het eind van de week meer mee naar huis kunnen nemen. En als je fruit over houdt, neem dat dan mee naar huis. Dat scheelt je thuis boodschappen moeten doen, en de kans dat het na het weekend nog goed is, is klein.

Tip 4: Etensresten horen niet bij restafval

Vaak denken we te makkelijk over scheiden van afval. We gooien gewoon alles bij rest. Maar etenswaren horen daar zeker niet. Houd etenswaren gescheiden, zodat het gebruikt kan worden om er biogas of compost van te maken.

Tip 5: Start meteen

De grootste misvatting bij het scheiden van bedrijfsafval, is dat je met jouw bedrijf geen of weinig impact kan maken. Want iedereen doet het toch al op hun eigen manier. Als je nu begint, voeg je meteen iets toe en alle beetjes helpen.

 https://www.ondernemersblog.nl/blog/5-tips-voor-het-scheiden-van-bedrijfsafval/