4 redenen waarom een kredietcheck nog niet zo’n slecht idee is


Kredietchecks kunnen een hoop financiële ellende voorkomen. Zeker wanneer je nog niet eerder zaken hebt gedaan met een bepaalde klant, kan het verstandig zijn om de financiële geschiedenis van de klant te achterhalen. Zo weet je met wie je zaken doet, kun je betere besluiten maken en leidt het tot een gezondere cashflow. Daarnaast is voorkomen beter dan genezen, want wanneer je een incassotraject moet starten ben je veel duurder uit. Hieronder volgen vier redenen waarom een kredietcheck nog niet zo’n slecht idee is.

1: weet met wie je zaken doet

Een kredietcheck kan je veel waardevolle informatie verschaffen over een potentiële nieuwe klant. Zo wordt er tijdens een kredietcheck de kredietwaardigheid van de klant beoordeeld. Dit zegt iets over de financiële gezondheid van de klant. Is de klant wel financieel sterk genoeg om de rekening straks te kunnen betalen? Een kredietcheck wordt dan ook wel een kredietwaardigheidscheck genoemd. Ook kom je meer te weten over het betaalgedrag van de klant. Zo weet je met wie je zaken doet.

2: betere besluitvorming én een gezondere cashflow

Omdat je dankzij een kredietcheck een veel beter en duidelijker beeld krijgt van de financiële situatie van de potentiële klant, kun je betere beslissingen nemen. Als de check bijvoorbeeld uitwijst dat de klant in het verleden geregeld niet op tijd heeft betaald, dan kun je meerdere dingen besluiten. Zo kun je ervoor kiezen om überhaupt niet met de klant in zee te gaan. Een andere optie is om duidelijke en strenge betaalvoorwaarden op te stellen. Een kredietcheck kan dus voorkomen dat je in zee gaat met “slechte” debiteuren. Dit zorgt voor minder verliezen en een betere, gezondere cashflow.

3: een incassotraject is duurder

Zoals gezegd kan een kredietcheck ervoor zorgen dat je wanbetalers beter herkent en kan het voorkomen dat je een zakelijke relatie aangaat met deze wanbetalers. Een kredietcheck kost geld. Dat is nu eenmaal zo. Maar realiseer je goed: een incassotraject is in alle gevallen duurder, plus je bent er meer tijd mee kwijt. Een kredietcheck kun je al voor minder dan een tientje aanvragen en kan je dus een hoop geld besparen.

4: een kredietcheck is zo gepiept!

Tot slot is een krediet check zo gepiept. Je hoeft alleen de gevraagde gegevens in te vullen en er komt vanzelf een actueel, gefundeerd en overzichtelijk financieel rapport over de kredietwaardigheid, maar ook het betaalgedrag van de klant uitrollen. Makkelijker en sneller kan het niet!https://www.ondernemersblog.nl/blog/4-redenen-waarom-een-kredietcheck-nog-niet-zon-slecht-idee-is/