3 redenen waarom je als ondernemer goed na moet denken over je pensioen 


Ben je zelfstandig ondernemer? Dan is het erg belangrijk om financieel de touwtjes in handen te houden. Je herkent waarschijnlijk ook wel de periodes waarin het zakelijk wat minder loopt. Maanden waarin je minder werk hebt dan normaal.

Hier tegenover staan wellicht ook periodes waarin je juist ongelooflijk veel weet te verdienen. Dit is helemaal niet vreemd en hebben veel ondernemers mee te maken. Het is daarom ook belangrijk dat je in de goede periodes weet te sparen, zodat je klappen op andere momenten kunt opvangen. Dat is echter niet het enige waar je financieel gezien op moet letten. Ook is het van belang om alvast over je pensioen na te denken.

Je pensioen? Je bent nog hartstikke jong! Dat is zorg voor later. Toch? Veel mensen denken wel zo en laten het op hun beloop. Het zal uiteindelijk wel goedkomen. Besef echter wel dat je in loondienst automatisch werknemerspensioen opbouwt. Dat is als zelfstandig ondernemer niet het geval. Als jij hier dus niets voor regelt, betekent dit dat je uiteindelijk enkel in aanmerking komt voor een AOW’tje, maar verder geen inkomsten meer hebt. De meeste mensen kunnen het daar alleen niet van redden.

Maar waarom zou je op jonge leeftijd al beginnen met het regelen van je pensioen? Dit zelf regelen bij bijvoorbeeld Evi van Lanschot is een hele grote stap. Het is van belang dat je ook inziet waarom dit nodig is. Daarom geven we je hieronder drie goede redenen waarom dit juist nu extra belangrijk is.

Meer tijd om een fijn bedrag op te bouwen

Hoe eerder je begint met het opbouwen van pensioen, hoe beter. Je hebt dan immers ook meer tijd om een flink bedrag bij elkaar te sparen. Begin je hier te laat mee, dan lukt het je meestal niet om een goed aanvullend pensioen te creëren. Hierdoor ga je er financieel na het stoppen met werken flink op achteruit. Niet iedereen is dan nog in staat om de klappen op te vangen. Zeker niet als de vaste lasten maandelijks nog erg hoog zijn. Daarom is het belangrijk om al op zeer jonge leeftijd hiermee te beginnen. Het pensioen lijkt dan misschien nog een ver-van-je-bed-show, maar uiteindelijk komen we er allemaal een keer voor te staan. Wel zo prettig als je hier dan goed op voorbereid bent.

Verdiep je verder in de mogelijkheden

Het is best lastig om de juiste plek te vinden voor het opbouwen van je pensioen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Als je te laat begint met pensioen opbouwen, dan heb je eigenlijk te weinig tijd om je hier uitvoerig in te verdiepen. Het is zaak dat je zo snel mogelijk beslissingen neemt. Hierdoor kan een beslissing ook verkeerd vallen. Als je vroeg begint met nadenken over je pensioen, heb je hier meer tijd voor en is de kans het grootst dat je de juiste beslissing maakt.

Geen geldzorgen op latere leeftijd

De allerbelangrijkste reden om als zelfstandig ondernemer vroeg over je pensioen na te denken, is natuurlijk dat je hierdoor geen geldzorgen hoeft te verwachten op latere leeftijd. Dat geeft een fijn gevoel!https://www.ondernemersblog.nl/blog/waarom-je-als-ondernemer-goed-na-moet-denken-over-je-pensioen/